χρόνια μυελογενής λευχαιμία (cml): αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Η χρόνια μυελογενής λευχαιμία (CML) είναι ένας καρκίνος που επηρεάζει τα κύτταρα του αίματός σας και το μυελό των οστών – το μαλακό μέρος μέσα στα οστά σας όπου παράγονται αιμοσφαίρια.

Η πρόληψη του καρκίνου είναι η ενέργεια που αναλαμβάνεται για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Με την πρόληψη του καρκίνου, ο αριθμός των νέων περιπτώσεων καρκίνου σε μια ομάδα ή πληθυσμό μειώνεται. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα μειώσει τον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από τον καρκίνο. Για να αποφευχθεί η εμφάνιση νέων καρκίνων, οι επιστήμονες εξετάζουν παράγοντες κινδύνου και παράγοντες προστασίας. Οτιδήποτε αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου ονομάζεται παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο, οτιδήποτε μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου καλείται προστατευτικό καρκίνου …

Με τη θεραπεία, μπορείτε να πάτε σε αυτό που ονομάζεται “ύφεση”. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό δεν σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει εξαφανιστεί εντελώς, αλλά είναι λιγότερο ενεργός από πριν. Μπορείτε να είστε σε ύφεση για πολλά χρόνια.

Η CML συνήθως συμβαίνει όταν είστε μεσήλικας ή μεγαλύτερος. Τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται σταδιακά. Πολλοί από αυτούς μπορεί επίσης να είναι σημάδια άλλων ασθενειών. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι, να χάσετε βάρος όταν δεν προσπαθείτε να κάνετε, ή μερικές φορές πάρετε πυρετό.

Η ασθένεια ξεκινά με ένα πρόβλημα στα γονίδια των κυττάρων του αίματός σας. Τμήματα από δύο διαφορετικά χρωμοσώματα αλλάζουν θέσεις και κάνουν μια νέα μη φυσιολογική.

Αυτό το νέο χρωμόσωμα οδηγεί το σώμα σας να κάνει τα λευκά αιμοσφαίρια που δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Ονομάζονται κύτταρα λευχαιμίας και όταν εμφανίζονται στην κυκλοφορία του αίματός σας, υπάρχει λιγότερος χώρος για υγιή κύτταρα αίματος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα ξέρουν ποτέ τι τους προκάλεσε να πάρουν τη ΧΜΛ. Δεν το παίρνετε συνήθως από τους γονείς σας ή από λοιμώξεις. Οι συνήθειες καπνίσματος και η διατροφή σας δεν φαίνεται να αυξάνουν την πιθανότητα να το πάρετε.

Ο μόνος γνωστός κίνδυνος είναι αν έχετε έρθει σε επαφή με υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας.