χονδροϊτίνη: συμπλήρωμα για την οστεοαρθρίτιδα

Η χονδροϊτίνη είναι μια ουσία που απαντάται φυσιολογικά στους συνδετικούς ιστούς ανθρώπων και ζώων. Ως συμπλήρωμα σε υψηλότερες δόσεις από ό, τι βρίσκεται φυσικά, η χονδροϊτίνη είναι μια δημοφιλής θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα.

Ως θεραπεία οστεοαρθρίτιδας, η χονδροϊτίνη χρησιμοποιείται συχνά μαζί με ένα άλλο συμπλήρωμα, γλυκοζαμίνη.

Η απόδειξη ότι η χονδροϊτίνη βοηθά στην οστεοαρθρίτιδα είναι αναμεμειγμένη. Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι είναι αποτελεσματικές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χονδροϊτίνη φαίνεται ότι μειώνει τον πόνο, αυξάνει την κινητικότητα των αρθρώσεων και μειώνει την ανάγκη για παυσίπονα.

Ωστόσο, αρκετές πιο πρόσφατες μελέτες ήταν λιγότερο ελπιδοφόρες. Αρκετοί βρήκαν ότι τα συμπληρώματα χονδροϊτίνης είχαν μόνο ένα μικρό όφελος, εάν υπήρχε. Εάν σας ενδιαφέρει η χρήση χονδροϊτίνης για πόνο αρθρίτιδας, μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με τα τελευταία στοιχεία.

Χρησιμοποιώ το κουπόνι. Αγοράζω μάρκα κατάστημα. Θα ψωνίζω στο κατάστημα έκπτωσης? Δεν παίρνω βιταμίνες ή συμπληρώματα

Δεδομένου ότι η χονδροϊτίνη δεν είναι καθιερωμένη θεραπεία, η ιδανική δόση είναι αβέβαιη. Για την οστεοαρθρίτιδα, μερικές μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει 1.200 χιλιοστόγραμμα έως 1.800 χιλιοστόγραμμα μία φορά την ημέρα. Άλλες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει μικρότερες δόσεις πολλές φορές την ημέρα. Ρωτήστε το γιατρό σας για συμβουλή.

Η χονδροϊτίνη εμφανίζεται φυσικά σε ζωικούς ιστούς, ειδικά στους συνδετικούς ιστούς. Η τρίχα στα οστά των ζώων είναι υψηλή σε χονδροϊτίνη. Ωστόσο, αυτές οι πηγές είναι πολύ χαμηλότερες από τις δόσεις που παρέχονται στα συμπληρώματα χονδροϊτίνης. Ορισμένα συμπληρώματα χονδροϊτίνης προέρχονται από ζωικές πηγές, όπως καρχαρία ή χόνδρο βοοειδών.

Λόγω της έλλειψης στοιχείων για την ασφάλειά του, τα συμπληρώματα χονδροϊτίνης δεν συνιστώνται για παιδιά ή για γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν.

ΠΗΓΕΣ

Fundukian, L., ed. Η Εγκυκλοπαίδεια Gale της Εναλλακτικής Ιατρικής, τρίτη έκδοση, 2009.

Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής: “Δράση Παρέμβασης για τη Γλυκοζαμίνη / Χονδροϊτίνη Αρθρίτιδα (GAIT).”

Φυσικά φάρμακα Πλήρης βάση δεδομένων: “Χονδροϊτίνη”.

Φυσική τυπική μονογραφία ασθενούς: “Χονδροϊτίνη”.