χολόσταση της εγκυμοσύνης

Η χοληστεία της εγκυμοσύνης συμβαίνει στην καθυστερημένη εγκυμοσύνη και προκαλεί έντονη φαγούρα, συνήθως στα χέρια και στα πόδια αλλά συχνά σε πολλά άλλα μέρη του σώματος.

Η χολέσταση της εγκυμοσύνης μπορεί να σας κάνει έντονα άβολο, αλλά δεν δημιουργεί μακροπρόθεσμο κίνδυνο για μια μέλλουσα μητέρα. Για ένα αναπτυσσόμενο μωρό, ωστόσο, η χολόσταση της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επικίνδυνη. Οι γιατροί συστήνουν συνήθως την έγκαιρη παράδοση.

Πότε για να δείτε έναν γιατρό

Ο όρος “χολόσταση” αναφέρεται σε οποιαδήποτε κατάσταση που παρεμποδίζει τη ροή της χολής – ένα πεπτικό υγρό – από το ήπαρ. Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις πολλές πιθανές αιτίες της χολόστασης. Άλλα ονόματα για την χολόσταση της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν τη μαιευτική χολοστασία και την ενδοηπατική χολόσταση της εγκυμοσύνης.

Τι μπορείς να κάνεις

Η έντονη φαγούρα είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα της χολόστασης της εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται φαγούρα στις παλάμες των χεριών τους ή στα πέλματα των ποδιών τους, αλλά μερικές γυναίκες αισθάνονται φαγούρα παντού. Η φαγούρα είναι συχνά χειρότερη τη νύχτα και μπορεί να είναι αρκετά τρομακτική που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας

Ο κνησμός είναι συχνότερος κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, αλλά μερικές φορές αρχίζει νωρίτερα. Μπορεί να αισθάνεται χειρότερη καθώς πλησιάζει η ημερομηνία λήξης. Μόλις φτάσει το μωρό σας, ωστόσο, η κνησμός συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε λίγες μέρες.

Ανακουφίζοντας τον κνησμό

Άλλα λιγότερο κοινά σημεία και συμπτώματα της χολόστασης της εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν

Επικοινωνήστε αμέσως με τον παροχέα φροντίδας εγκυμοσύνης εάν αρχίσετε να αισθάνεστε επίμονη ή ακραία φαγούρα.

Αυτό που προκαλεί χολόσταση στην εγκυμοσύνη είναι ασαφές. Μπορεί να υπάρχει γενετικό συστατικό, καθώς η κατάσταση συμβαίνει μερικές φορές σε οικογένειες και ορισμένες γενετικές παραλλαγές έχουν συσχετιστεί με αυτήν.

Οι ορμόνες εγκυμοσύνης μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Η χολή είναι ένα πεπτικό υγρό που παράγεται στο ήπαρ και βοηθά το πεπτικό σύστημα να διασπά τα λίπη. Είναι πιθανό η αύξηση των ορμονών εγκυμοσύνης – όπως συμβαίνει στο τρίτο τρίμηνο – μπορεί να επιβραδύνει την κανονική ροή της χολής από το συκώτι. Τελικά, η συσσώρευση χολής στο ήπαρ επιτρέπει στα χολικά οξέα να εισέλθουν στη ροή του αίματος. Τα χολικά οξέα που αποτίθενται στους ιστούς της μητέρας μπορούν να οδηγήσουν σε φαγούρα.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης χολόστασης της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν

Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να έχουν να κάνουν με την κληρονομικότητα και όλοι πιθανότατα έχουν να κάνουν με αυξημένα επίπεδα ορμονών εγκυμοσύνης. Αφού είχατε την κατάσταση μία φορά, ο κίνδυνος ανάπτυξης του κατά τη διάρκεια μιας επόμενης εγκυμοσύνης είναι υψηλός. Περίπου τα μισά έως τα δύο τρίτα των γυναικών εμφανίζουν επανεμφάνιση της χολόστασης της εγκυμοσύνης.

Για τις μητέρες, η χολόσταση της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει προσωρινά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα απορροφά λιποδιαλυτές βιταμίνες, αλλά αυτό σπάνια επηρεάζει τη συνολική διατροφή. Η φαγούρα συνήθως διαλύεται μέσα σε λίγες ημέρες από την παράδοση και τα επακόλουθα ηπατικά προβλήματα είναι ασυνήθιστα – αν και η χολόσταση μπορεί να επαναληφθεί με άλλες εγκυμοσύνες.

Για τα μωρά, οι επιπλοκές της χολόστασης της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι πιο σοβαρές. Για λόγους που δεν είναι καλά κατανοητοί, η χολόσταση της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο να γεννηθεί το μωρό πολύ νωρίς (πρόωρος τοκετός). Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο του μεκογχίου – της ουσίας που συσσωρεύεται στα έντερα του μωρού – να εισέλθει στο αμνιακό υγρό που περιβάλλει το μωρό. Εάν ένα μωρό εισπνέει meconium κατά την παράδοση, αυτός ή αυτή μπορεί να έχει πρόβλημα με την αναπνοή. Υπάρχει επίσης κίνδυνος θανάτου του εμβρύου με καθυστέρηση στην εγκυμοσύνη. Λόγω των δυνητικά σοβαρών επιπλοκών, ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να προκαλέσει εργασία γύρω στην 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Είναι καλή ιδέα να είστε καλά προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας με τον μαιευτή σας ή τον πάροχο φροντίδας εγκυμοσύνης. Ακολουθούν μερικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας και τι να περιμένετε από τον παροχέα φροντίδας εγκυμοσύνης σας.

Για να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας

Για τη χολόσταση της εγκυμοσύνης, μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε τον πάροχο περίθαλψης εγκυμοσύνης σας

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε ετοιμάσει, μην διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας οποιαδήποτε στιγμή που δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Πρόληψη των επιπλοκών

Για να κατανοήσετε καλύτερα την κατάστασή σας, ο φορέας παροχής υπηρεσιών εγκυμοσύνης μπορεί να σας υποβάλει διάφορες ερωτήσεις, όπως π.χ.

Για να εντοπίσετε τη χολόσταση της εγκυμοσύνης, ο πάροχος της εγκυμοσύνης σας μπορεί

Η θεραπεία για τη χολόσταση της εγκυμοσύνης στοχεύει στην ανακούφιση από την κνησμό και την πρόληψη επιπλοκών.

Για να απαλύνει την έντονη φαγούρα, μπορεί να σας συστήσει ο γιατρός της εγκυμοσύνης

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πάρετε ένα αντιισταμινικό ή να χρησιμοποιήσετε κρέμα αντι-κνησμού (κορτικοστεροειδών) για να ανακουφίσετε την έντονη φαγούρα που σχετίζεται με αυτή την πάθηση. Τα αντιισταμινικά είναι συχνά αναποτελεσματικά και ενδέχεται να δημιουργούν κινδύνους για το αναπτυσσόμενο μωρό σας. Και αν λειτουργούν, ίσως να μην αισθάνεστε την ανάγκη να δείτε τον παροχέα φροντίδας εγκυμοσύνης σας, καθυστερώντας την αποτελεσματική διάγνωση και θεραπεία. Κορτικοστεροειδή κρέμες και λοσιόν δεν λειτουργούν για να ανακουφίσει την κνησμό της χολόστασης της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, η χρήση πάρα πολύ κορτικοστεροειδούς κρέμας μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο για το μωρό.

Επειδή οι επιπλοκές που σχετίζονται με την υγεία του μωρού μπορεί να είναι σοβαρές, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει στενή παρακολούθηση του μωρού σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα μέτρα που μπορεί να λάβει ο πάροχος περίθαλψης εγκυμοσύνης

Δυστυχώς, ο κνησμός λόγω χολστάσεως της εγκυμοσύνης δεν ανταποκρίνεται πολύ στις εγχώριες θεραπείες. Για να ανακουφίσετε τον κνησμό, μπορείτε να δοκιμάσετε

Δεν υπάρχει έλλειψη έρευνας για αποτελεσματικές εναλλακτικές θεραπείες για τη θεραπεία της χολόστασης της εγκυμοσύνης, οπότε οι γιατροί και άλλοι πάροχοι περίθαλψης εγκυμοσύνης γενικά δεν συστήνουν εναλλακτικές θεραπείες.

Μια εναλλακτική θεραπεία που μελετάται για τη χολόσταση της εγκυμοσύνης είναι η S-αδενοσυλ-L-μεθειονίνη (SAMe), μια φυσικά απαντώμενη ουσία. Μπορείτε να το πάρετε μέσω μιας ένεσης στο μυ ή μέσω μιας φλέβας (ενδοφλεβίως). Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον κνησμό, αν και οι κίνδυνοι για τη μητέρα και το μωρό μιας τέτοιας προσέγγισης δεν είναι γνωστοί. Σε σύγκριση με την ουρσοδιόλη σε προκαταρκτικές δοκιμές, η SAMe δεν ήταν τόσο αποτελεσματική. Δεδομένου ότι ο τρόπος που παίρνετε το φάρμακο μπορεί να είναι άβολος και ενοχλητικός, η ασφάλειά του είναι άγνωστη και δεν φαίνεται να λειτουργεί όπως και άλλα πιο καθιερωμένα φάρμακα, οι γιατροί διστάζουν να το συστήσουν ως θεραπεία.

Άλλες εναλλακτικές θεραπείες, όπως το κόμμι γκουάρ, ο ενεργός άνθρακας, το γαϊδουράγκαθο και η ρίζα της πικραλίδας, μελετώνται επίσης, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές οι θεραπείες λειτουργούν ή είναι ασφαλείς για τις έγκυες γυναίκες.

Πάντα επικοινωνήστε με το γιατρό ή τον ιατρό σας πριν δοκιμάσετε μια εναλλακτική θεραπεία, ειδικά εάν είστε έγκυος.

επισκεφθείτε το γιατρό σας