χοληστερόλη και καρδιακές παθήσεις

Η χοληστερόλη βοηθά το σώμα σας να χτίσει νέα κύτταρα, να μονώσει τα νεύρα και να παράγει ορμόνες. Κανονικά, το συκώτι κάνει όλη τη χοληστερόλη που χρειάζεται το σώμα. Αλλά η χοληστερόλη εισέρχεται στο σώμα σας από τα τρόφιμα, όπως τα τρόφιμα με βάση τα ζώα όπως το γάλα, τα αυγά και το κρέας. Η υπερβολική χοληστερόλη στο σώμα σας αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Όταν υπάρχει υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα σας, συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών σας, προκαλώντας μια διαδικασία που ονομάζεται αθηροσκλήρωση, μια μορφή καρδιακής νόσου. Οι αρτηρίες σφίγγονται και η ροή αίματος προς τον καρδιακό μυ επιβραδύνεται ή παρεμποδίζεται. Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο στην καρδιά και αν δεν φτάσει αρκετό αίμα και οξυγόνο στην καρδιά σας, μπορεί να υποστείτε πόνο στο στήθος. Εάν η παροχή αίματος σε ένα τμήμα της καρδιάς αποκοπεί εντελώς από ένα μπλοκάρισμα, το αποτέλεσμα είναι μια καρδιακή προσβολή.

Υπάρχουν δύο μορφές χοληστερόλης που γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι: Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL ή «κακή» χοληστερόλη) και η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL ή «καλή» χοληστερόλη). Αυτές είναι η μορφή στην οποία η χοληστερόλη ταξιδεύει στο αίμα .

Η LDL είναι η κύρια πηγή πλάκας αρτηρίας-απόφραξης. Η HDL στην πραγματικότητα λειτουργεί για να καθαρίσει τη χοληστερόλη από το αίμα.

Τα τριγλυκερίδια είναι ένα άλλο λίπος στην κυκλοφορία του αίματός μας. Η έρευνα δείχνει τώρα ότι υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί επίσης να συνδέονται με καρδιακές παθήσεις.

Η υψηλή χοληστερόλη από μόνη της δεν προκαλεί συμπτώματα, τόσο πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τα επίπεδα χοληστερόλης τους είναι πολύ υψηλά. Επομένως, είναι σημαντικό να μάθετε τι είναι οι αριθμοί χοληστερόλης σας. Η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης που είναι πολύ υψηλή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και μειώνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή θανάτου από καρδιακές παθήσεις, ακόμα κι αν το έχετε ήδη.

Μερικοί προτείνουν ότι όλοι ηλικίας άνω των 20 ετών θα πρέπει να μετρήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τουλάχιστον μία φορά κάθε 5 χρόνια. Η δοκιμή που διεξάγεται είναι μια εξέταση αίματος που ονομάζεται προφίλ λιποπρωτεϊνών. Που περιλαμβάνει