χολίνη

Η χολίνη είναι απαραίτητη θρεπτική ουσία. Βοηθά στη διατήρηση των κυττάρων και των νεύρων να λειτουργούν κανονικά. Ενώ η χολίνη είναι σημαντική για την καλή υγεία, οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να παίρνουν αρκετό από τα τρόφιμα.

Η λήψη πολύ χαμηλών επιπέδων χολίνης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αρκετή χολίνη στη διατροφή τους. Οι άνθρωποι που παίρνουν τη διατροφή από το IV (εξαιτίας άλλων νόσων) βρίσκονται σε κίνδυνο για την ανάπτυξη ενός ηπατικού προβλήματος που ονομάζεται λιπώδες ήπαρ. Τα συμπληρώματα χολίνης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της κατάστασης.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα χολίνης βοηθούν στα συμπτώματα του άσθματος. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι οι έγκυες γυναίκες που λαμβάνουν συμπληρώματα χολίνης ενδέχεται να έχουν μικρότερο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδιά με σοβαρά γενετικά ελαττώματα. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα.

Μέχρι στιγμής, οι μελέτες δεν έχουν βρει ότι η χολίνη βοηθά με άλλες συνθήκες. Αυτές περιλαμβάνουν τη νόσο του Alzheimer και άλλα προβλήματα μνήμης, τις αθλητικές επιδόσεις και τη σχιζοφρένεια.

Το Ινστιτούτο Ιατρικής αναφέρει ότι οι ενήλικες γυναίκες χρειάζονται 425 mg χολίνης ημερησίως για τη διατροφή τους για καλή υγεία και περισσότερο εάν είναι έγκυες (450 mg) ή θηλασμός (550 mg). Οι ενήλικες χρειάζονται 550 mg την ημέρα. Ως συμπλήρωμα, δεν υπάρχει καμία τυποποιημένη δόση χολίνης. Ρωτήστε τον γιατρό σας για συμβουλές.

Η χολίνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Περιλαμβάνουν το κρέας, το συκώτι, τα ψάρια, τα αυγά, τα φασόλια, τα καρύδια, τα μπιζέλια, το σπανάκι και άλλα. Τα vegans μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο χαμηλών επιπέδων χολίνης.

Ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν συμπληρώματα που παίρνετε, ακόμα και αν είναι φυσικά. Με αυτόν τον τρόπο, ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει τυχόν παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.

Τα συμπληρώματα δεν ρυθμίζονται από το FDA.

ΠΗΓΕΣ

Fundukian, L.J. The Gale Encyclopedia of Alternative Medicine, τρίτη έκδοση, 2009.

Ινστιτούτο Linus Pauling στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον: “Χολίνη”.

Φυσικά φάρμακα Ολοκληρωμένη ιστοσελίδα ιστοτόπου: “Χολίνη”.

NYU Ιατρικό Κέντρο Langone: “Χολίνη”.

Ποια θρεπτικά συστατικά; Σας λείπει;