συγκρίνοντας τα συμπτώματα της κανονικής νοημοσύνης με την κατάθλιψη στα παιδιά – επισκόπηση θεμάτων

Είναι φυσιολογικό το αναπτυσσόμενο παιδί σας να είναι καυτερό ή κάπως ευερέθιστο καθώς αυτός ή αυτή κινείται μέσα από την εφηβεία. Αλλά τα συμπτώματα της παρατεταμένης θλίψης ή ευερεθιστότητας και η απώλεια της ευχαρίστησης στις δραστηριότητες που το παιδί έχει απολαύσει πριν μπορεί να καταδείξει την κατάθλιψη. Η κατάθλιψη δεν αποτελεί φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης. Η απόφαση αν η συμπεριφορά του παιδιού σας είναι φυσιολογική ή ένα σύμπτωμα κατάθλιψης μπορεί να είναι δύσκολη.

Το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί να αξιολογηθεί για την κατάθλιψη εάν αυτός ή αυτή

Τα περισσότερα παιδιά θα βιώσουν κάποια ανεξήγητη θλίψη ή πλήξη. Ζητώντας στο παιδί σας μερικές ερωτήσεις σχετικά με το πώς αισθάνεται συνολικά μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ήπιας ή μέτριας κατάθλιψης, η οποία είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστεί από τα συμπτώματα της σοβαρής κατάθλιψης. Μερικά παραδείγματα ερωτήσεων για να ζητήσετε από το παιδί σας να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν το παιδί σας χρειάζεται να δει έναν επαγγελματία υγείας για πιθανή κατάθλιψη μπορεί να περιλαμβάνει

Ενώ ερωτήσεις όπως αυτές δεν θα διαγνώσουν την κατάθλιψη, μπορούν να ανοίξουν τις πόρτες επικοινωνίας με το παιδί σας και να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε εάν το παιδί σας πρέπει να αξιολογηθεί περαιτέρω από έναν επαγγελματία υγείας.

Είναι συνεχώς λυπημένος ή ευερέθιστος, και όχι μόνο με τους γονείς, αλλά και με τους φίλους. Είναι λυπηρό ή ευερέθιστο χωρίς μια γνωστή σκανδάλη (καμία πρόσφατη εμπειρία, όπως η απόρριψη από τους συνομηλίκους, προκάλεσε την αλλαγή της διάθεσης). Δεν δείχνει ευχαρίστηση με φιλίες ή δραστηριότητες που έχουν απολαύσει στο παρελθόν, όπως αθλήματα ή χόμπι. Δεν ζητά πρόσθετα προνόμια, όπως η οδήγηση του αυτοκινήτου ή η έξοδος από φίλους σε σχολική βραδιά. Εμφανίζει μη προκληθέντα ή ανεξήγητο θυμό ή άγχος, ειδικά σε προακουστική; Παραπονούνται συμπτώματα όπως πονοκέφαλος ή πόνος στο στομάχι που δεν έχουν φυσική αιτία. Διχάζει συχνά το κλάμα και δεν ξέρει γιατί; Έχει ξαφνική, αξιοσημείωτη μείωση της σχολικής επίδοσης.

Αισθάνεστε θυμωμένος τις περισσότερες φορές? Αισθάνεστε καθημερινά λυπημένος; Γελούν με τους φίλους σας. Νιώθετε ευτυχισμένος όταν κάνετε τα πράγματα που σας αρέσει, όπως ένα αγαπημένο χόμπι ή ένα άθλημα. Αισθάνεστε ότι έχετε αναστατωθεί εύκολα και δεν ξέρετε γιατί; Μείνετε λυπημένοι ή τρελοί για πολύ καιρό;