προφύλαξης από την κλοβαζάμη (από του στόματος οδού)

Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγχει την πρόοδό σας σε τακτικές επισκέψεις για να βεβαιωθείτε ότι αυτό το φάρμακο λειτουργεί σωστά.

Αυτό το φάρμακο θα προσθέσει στις επιδράσεις του οινοπνεύματος και άλλων κατασταλτικών του ΚΝΣ (φάρμακα που σας κάνουν να νιώθετε υπνηλία ή λιγότερο σε εγρήγορση). Μερικά παραδείγματα κατασταλτικών του ΚΝΣ είναι αντιισταμινικά ή φάρμακα για αλλεργίες και κρυολογήματα, ηρεμιστικά, ηρεμιστικά ή φάρμακα για ύπνο, ιατρική συνταγή ή ναρκωτικά, φάρμακα για επιληπτικές κρίσεις ή βαρβιτουρικά, μυοχαλαρωτικά ή αναισθητικά, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων οδοντικών αναισθητικών. Ελέγξτε με το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα με κλοβαζάμη.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ζάλη, υπνηλία ή λιγότερο συναγερμό από το φυσιολογικό. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς αντιδράτε σε αυτό το φάρμακο πριν οδηγήσετε, χρησιμοποιήσετε μηχανές ή κάνετε οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν δεν είστε σε εγρήγορση ή είστε σε θέση να σκέφτεστε καλά.

Μην σταματήσετε ξαφνικά τη λήψη αυτού του φαρμάκου χωρίς να κάνετε πρώτα έλεγχο με το γιατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να μειώσετε σταδιακά το ποσό που χρησιμοποιείτε πριν το σταματήσετε τελείως. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μιας πιθανής επιδείνωσης των κρίσεων σας και να μειώσει την πιθανότητα συμπτωμάτων απόσυρσης όπως πονοκέφαλο, ναυτία, ευερεθιστότητα, τρόμο ή προβλήματα στον ύπνο.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να είναι συνήθεια. Εάν αισθάνεστε ότι το φάρμακο δεν λειτουργεί επίσης, μην χρησιμοποιείτε περισσότερο από τη συνταγογραφούμενη δόση. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας για οδηγίες.

Σε αυτό το φάρμακο μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές δερματικές αντιδράσεις. Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας αν έχετε φουσκάλες, απολέπιση ή χαλαρή επιδερμίδα, ερυθρές δερματικές βλάβες, σοβαρή ακμή ή δερματικό εξάνθημα, πληγές ή έλκη στο δέρμα ή πυρετό ή ρίγη με αυτό το φάρμακο.

Εάν εσείς ή το παιδί σας αναπτύξετε ασυνήθιστες ή παράξενες σκέψεις και συμπεριφορές ενώ παίρνετε αυτό το φάρμακο, φροντίστε να το συζητήσετε με το γιατρό σας. Μερικές από τις αλλαγές που έχουν συμβεί σε άτομα που παίρνουν αυτό το φάρμακο είναι όπως αυτά που παρατηρούνται σε άτομα που πίνουν υπερβολικό αλκοόλ. Το clobazam μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, επιδείνωση της κατάθλιψης, ψευδαισθήσεις (αίσθηση, ακοή ή αίσθημα που δεν υπάρχει), αυτοκτονικές σκέψεις και ασυνήθιστο ενθουσιασμό, νευρικότητα ή ευερεθιστότητα.

Τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων μπορεί να μην λειτουργούν όσο χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο. Για να μην μείνετε έγκυος, χρησιμοποιήστε μια άλλη μορφή ελέγχου των γεννήσεων μαζί με τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 28 ημέρες αφού πάρετε την τελευταία δόση.

Μην πάρετε άλλα φάρμακα εκτός εάν έχουν συζητηθεί με το γιατρό σας. Αυτό περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα (εξωχρηματιστηριακά] φάρμακα και συμπληρώματα βοτάνων ή βιταμινών.