παιδική επιληψία: η κετογενής διατροφή

Μερικοί γονείς παιδιών με επιληψία είναι σκεπτικοί για την κετογενική διατροφή όταν το ακούν για πρώτη φορά. Μια δίαιτα που μπορεί να ελέγξει την επιληψία και να σταματήσει τις επιληπτικές κρίσεις χωρίς φάρμακα; Ακούγεται σχεδόν σαν απάτη.

Η κετογενής διατροφή είναι μια δίαιτα εξαιρετικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που απαιτεί από ένα παιδί να τρώει τέσσερις φορές περισσότερες λιπαρές θερμίδες από τις θερμίδες από πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες. Ένα γεύμα μπορεί να περιλαμβάνει μια μικρή μερίδα κοτόπουλου, λίγο φρούτο και πολλά λιπαρά, συνήθως βούτυρο ή κρέμα γάλακτος. Ειλικρινά, είναι μια δύσκολη δίαιτα για να καταπιεί.

Το παιδί σας μπορεί να ξεκινήσει τη διατροφή στο νοσοκομείο, έτσι ώστε οι νοσοκόμες και οι γιατροί να μπορούν να παρατηρήσουν τις πρώτες ημέρες. Το παιδί σας θα πρέπει πιθανώς να πάει χωρίς τροφή για 36 έως 48 ώρες πριν από την έναρξη της διατροφής. Μετά από αυτό, τα τρόφιμα αυξάνονται σταδιακά σε λίγες μέρες. Αυτή η δίαιτα δεν παρέχει όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται ένα σώμα, οπότε το παιδί σας θα πρέπει πιθανώς να πάρει συμπληρώματα βιταμινών χωρίς ζάχαρη.

Κανείς δεν ξέρει γιατί η κετογενής διατροφή – που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1920 – λειτουργεί τόσο καλά. Αλλά γνωρίζουμε κάτι για το πώς επηρεάζει το σώμα.

Με τη μείωση του αριθμού των υδατανθράκων που τρώει ένα άτομο, το σώμα αναγκάζεται να καίει λίπος για ενέργεια, μια διαδικασία που ονομάζεται κέτωση. Αυτή η κέτωση είναι η ίδια διαδικασία που κινείται όταν κάποιος νηστεύει – με σκοπό ή λόγω της λιμοκτονίας. Η νηστεία είναι μια παραδοσιακή θεραπεία κατάσχεσης για αιώνες.

Ο τρόπος με τον οποίο η κέτωση βοηθάει στην επιληψία δεν είναι γνωστή, αλλά το κάνει. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins μελέτησαν 150 παιδιά με επιληψία σε μία σημαντική μελέτη. Μετά από ένα χρόνο στην κετογόνο διατροφή, τα μισά παιδιά είχαν κατά 50% λιγότερες επιληπτικές κρίσεις. Το ένα τέταρτο των παιδιών μείωσε τις κατασχέσεις τους κατά 90%. Μετά από μερικά χρόνια στη διατροφή, πολλά από αυτά τα παιδιά δεν χρειάζονται πλέον φάρμακα.