παιδί με επιληψία: χειρισμός κακής συμπεριφοράς

Εδώ είναι ένα συνηθισμένο σενάριο για τον γονέα ενός παιδιού με επιληψία: Βρίσκεστε ότι ο γιος σας έχει αφήσει τα παπούτσια του στη μέση του πάτωμα του σαλονιού για πολλοστή φορά ή ότι ακόμα δεν έχει καθαρίσει το δωμάτιό του τρεις εβδομάδες μετά την ερώτηση αυτόν, ή ότι το φορτηγό απορριμμάτων ήρθε και πήγε σήμερα το πρωί, αλλά ποτέ δεν έσυρε τα δοχεία στο περίπτερο.

Αυτός είναι ένας κοινός και κατανοητός φόβος, αλλά ίσως όχι ένας ορθολογικός. Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά με επιληψία δεν είναι τόσο εύθραυστα όσο νομίζετε.

Να θυμάστε ότι τα παιδιά με επιληψία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως κάθε άλλο παιδί όποτε είναι δυνατόν. Ακριβώς όπως τα παιδιά με επιληψία μπορούν να πάνε στο σχολείο, να παίζουν σπορ και να πηγαίνουν σε ημερομηνίες, μπορούν επίσης να φωνάζουν από τους γονείς τους όταν βγαίνουν εκτός γραμμής. Δεν πρέπει να αφήνετε την επιληψία να δικαιολογεί κακούς βαθμούς, και δεν πρέπει να την αφήσετε να δικαιολογεί κακή συμπεριφορά.

Όπως σας λέει κάθε γιατρό ή γονικό βιβλίο, τα παιδιά χρειάζονται πειθαρχία. Η θεραπεία του παιδιού σας ως άκυρου είναι ένας σίγουρος τρόπος να τον συμπεριφέρεσαι σαν έναν. Ακόμη χειρότερα, θα μπορούσατε να τον μετατρέψετε σε τύραννο. Τα παιδιά είναι έξυπνα. Εάν το παιδί σας βλέπει ότι φοβάσαστε να τον ανατρέψει εξαιτίας της κατάστασής του, μπορεί να εκμεταλλευτεί.

Η εύκολη πρόσβαση σε ένα παιδί με επιληψία μπορεί επίσης να δημιουργήσει δυσαρέσκεια μεταξύ των άλλων παιδιών σας. Μπορεί ήδη να αισθάνονται ότι το παιδί με επιληψία παίρνει περισσότερη προσοχή από ό, τι κάνουν. Αν βλέπουν το αδερφό τους να ξεφύγει με απαράδεκτη συμπεριφορά, θα πάρουν θυμωμένος.

Θυμηθείτε, ένα χαλασμένο, εγωκεντρικό παιδί δεν θα είναι δημοφιλές στην παιδική χαρά. Η υπερβολική υπευθυνότητα από μέρους σας μπορεί να βλάψει τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού σας.

Φυσικά, πρέπει να αποφασίζετε για την πειθαρχία με βάση τη συγκεκριμένη περίπτωση. Εάν οι κρίσεις του παιδιού σας είναι εντελώς ανεξέλεγκτες, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τη συνήθη πειθαρχία σας σε κάποιο βαθμό. Επιπλέον, μερικά παιδιά που έχουν επιληψία έχουν επίσης αναπτυξιακά προβλήματα ή προβλήματα μάθησης που μπορεί να τον κάνουν πιο πειθαρχημένο.

Λάβετε υπόψη ότι η κακή συμπεριφορά του παιδιού σας μπορεί να σχετίζεται με παρενέργειες από φάρμακα επιληψίας. Μερικά φάρμακα θα μπορούσαν να κάνουν το παιδί σας υπερκινητικό, εξαντλημένο ή ξεχασμένο.

Όποιο και αν είναι ο λόγος, μην εγκαταλείπετε και δεχτείτε την κατάσταση. Εάν οι κρίσεις του παιδιού σας είναι ανεξέλεγκτες ή αν νομίζετε ότι τα φάρμακα προκαλούν προβλήματα, μιλήστε με το γιατρό σας. Επιτρέποντας τα προβλήματα να επιμένουν – ενώ ζείτε με το φόβο να αναστατώσετε το παιδί σας και να προκαλέσετε μια κρίση – δεν είναι υγιής για κανέναν. Η έλλειψη πειθαρχίας θα καταστήσει τη συμπεριφορά χειρότερη – και η ίδια η πειθαρχία δεν θα επιδεινώσει την επιληψία.