κρύο φάρμακο και θεραπεία: πότε; τι; πως?

Είστε παγιδευμένοι με ένα κακό κρύο; Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά πολλά φάρμακα μπορούν να σας δώσουν κάποια ανακούφιση από το βήχα, το φτέρνισμα και την ταλαιπωρία που συμβαίνουν με αυτό.

Όταν πρόκειται για το τι πιστεύει ο μέσος άνθρωπος για τα κρυολογήματα, φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές παρερμηνείες όπως τα κρύα φάρμακα σε ένα ράφι φαρμακείου. Και τώρα που η χειμωνιάτικη εποχή του κρύου και της γρίπης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στράφηκα προς τον Thomas Tallman, DO, έναν ιατρό έκτακτης ανάγκης και τον κρύο και ειδικό για τη γρίπη στην κλινική Cleveland, για να μας καθοδηγήσει – και εσύ – .

Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε όταν ψάχνετε για ανακούφιση.

Πρέπει να πάρω ένα αποσυμφορητικό ή ένα αντιισταμινικό;

Εξαρτάται από το τι σας ενοχλεί. Εάν η μύτη και οι κόλποι είναι γεμισμένες, μπορεί να βοηθήσει ένα αποσυμφορητικό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μόνο του ή να το συνδυάσετε με αντιισταμινικό. Θυμηθείτε, όμως, ότι μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό σας και μπορεί να προκαλέσει άγχος ή να κάνει δύσκολο να κοιμηθείτε.

Εάν έχετε ρινική καταρροή ή φτάρνισμα, δοκιμάστε ένα αντιισταμινικό. Μερικοί τύποι μπορεί να έχουν διφαινυδραμίνη, η οποία μπορεί να σας κάνει να νιώθετε υπνηλία. Προσέξτε εάν πρέπει να οδηγήσετε ή να χρησιμοποιήσετε μηχανήματα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μη καταπραϋντικά αντιισταμινικά, τα οποία δεν σας κάνουν νυσταγμένους.

Η ξηροστομία είναι μια άλλη συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια των αντιισταμινικών.

Είναι ασφαλές να παίρνω αποσυμφορητικό εάν έχω υψηλή αρτηριακή πίεση;

Τα αποσυμφορητικά, όπως η ψευδοεφεδρίνη και η φαινυλεφρίνη, μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, καλό θα ήταν να ενημερώσετε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για να μάθετε τι είναι κατάλληλο για εσάς.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κρύα φάρμακα χωρίς διαβήτη, όπως το Corticidin HBP.

Για αναλυτικές πληροφορίες, δείτε το άρθρο σχετικά με τα αποσυμφορητικά και τα αντιισταμινικά.

Πόσο συχνά μπορώ να χρησιμοποιήσω ρινικούς ψεκασμούς για συμφόρηση;

Δουλεύουν γρήγορα για να ανοίξουν τη φραγμένη μύτη σας. Αλλά αν τα χρησιμοποιείτε για περισσότερο από 3 ημέρες στη σειρά, μπορεί να καταλήξετε πιο γεμιστό από ό, τι πριν. Οι γιατροί ονομάζουν αυτό το “εφέ επαναφοράς”.

Ορισμένες παρενέργειες των ρινικών αποσυμφορητικών έχουν έναν σκληρό χρόνο να κοιμηθούν, ανησυχία, και προβλήματα κοκκινίσματος.

Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα αλατούχο σπρέι αντί για ένα ρινικό αποσυμφορητικό. Λειτουργεί πιο αργά, αλλά μπορεί να χαλαρώσει τη βλέννα στη μύτη χωρίς αναπήδηση.