κρύα πληγή

Οι κρύες πληγές – που ονομάζονται επίσης φυσαλίδες πυρετού – είναι μια κοινή ιογενής λοίμωξη. Είναι μικρές, γεμάτες με υγρά φουσκάλες πάνω και γύρω από τα χείλη σας. Αυτές οι φουσκάλες συχνά ομαδοποιούνται σε μπαλώματα. Αφού σπάσουν οι φουσκάλες, σχηματίζεται κρούστα πάνω από την προκύπτουσα πληγή. Οι ψυχρές πληγές συνήθως επουλώνονται σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες χωρίς να αφήνουν μια ουλή.

Οι ψυχρές πληγές μεταδίδονται από άτομο σε άτομο με στενή επαφή, όπως φιλιά. Πρόκειται για έναν ιό του απλού έρπητα (HSV-1), ο οποίος σχετίζεται στενά με αυτόν που προκαλεί έρπητα των γεννητικών οργάνων (HSV-2). Και οι δύο αυτοί ιοί μπορούν να επηρεάσουν το στόμα ή τα γεννητικά όργανα σας και μπορούν να εξαπλωθούν με στοματικό σεξ. Οι κρύες πληγές είναι μεταδοτικές ακόμη και αν δεν βλέπετε τις πληγές.

Πότε για να δείτε έναν γιατρό

Δεν υπάρχει θεραπεία για λοίμωξη από τον HSV και οι φυσαλίδες μπορεί να επιστρέψουν. Τα φάρμακα κατά των ιών μπορούν να βοηθήσουν τα κρύα πληγή να επουλωθούν πιο γρήγορα και να μειώσουν πόσο συχνά επιστρέφουν.

Τι μπορείς να κάνεις

Μια κρύα πληγή συνήθως περνάει από διάφορα στάδια

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας

Τα σημάδια και τα συμπτώματα ποικίλλουν, ανάλογα με το αν πρόκειται για την πρώτη εστία ή επανάληψή σας. Μπορούν να διαρκέσουν αρκετές ημέρες και οι φουσκάλες μπορεί να χρειαστούν δύο έως τέσσερις εβδομάδες για να θεραπευτούν εντελώς. Οι επαναλήψεις εμφανίζονται συνήθως στο ίδιο σημείο κάθε φορά και τείνουν να είναι λιγότερο σοβαρές από την πρώτη εστία.

Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης για πρώτη φορά, μερικοί άνθρωποι βιώνουν επίσης

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών μπορεί να έχουν κρύες πληγές στο στόμα τους και οι βλάβες συνήθως μπερδεύονται για πληγές. Οι βλάβες των βλεφαρίδων περιλαμβάνουν μόνο την βλεννογόνο και δεν προκαλούνται από τον ιό του απλού έρπητα.

Οι ψυχρές πληγές γενικά εκκαθαρίζονται χωρίς θεραπεία. Δείτε το γιατρό σας εάν

Οι ψυχρές πληγές προκαλούνται από ορισμένα στελέχη του ιού του απλού έρπητα (HSV). Ο HSV-1 συνήθως προκαλεί κρύα πληγές. Ο HSV-2 είναι συνήθως υπεύθυνος για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο, κάθε τύπος μπορεί να προκαλέσει πληγές στην περιοχή του προσώπου ή στα γεννητικά όργανα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί κρύα πληγές δεν αναπτύσσουν ποτέ συμπτώματα και συμπτώματα.

Οι ψυχρές πληγές είναι πιο μολυσματικές όταν εμφανίζονται φουσκάλες. Αλλά μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό σε άλλους ακόμη και αν δεν έχετε φουσκάλες. Τα κοινά σκεύη διατροφής, τα ξυράφια και οι πετσέτες, καθώς και το φιλί, μπορεί να κατανέμουν τον HSV-1. Το στοματικό φύλο μπορεί να διασπείρει το HSV-1 στα γεννητικά όργανα και το HSV-2 στα χείλη.

Μόλις έχετε ένα επεισόδιο μόλυνσης από τον έρπητα, ο ιός βρίσκεται αδρανής στα νευρικά κύτταρα στο δέρμα σας και μπορεί να εμφανιστεί ως ένα άλλο κρύο πληγή στον ίδιο χώρο όπως πριν. Η επανάληψη μπορεί να ενεργοποιηθεί από

Περίπου το 90% των ενηλίκων παγκοσμίως – ακόμη και εκείνων που δεν είχαν ποτέ συμπτώματα λοίμωξης – είναι θετικοί για την απόδειξη του ιού που προκαλεί κρύα πληγές.

Τα άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από τον ιό. Οι ιατρικές συνθήκες και οι θεραπείες που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών σας περιλαμβάνουν

Σε μερικούς ανθρώπους, ο ιός που προκαλεί κρύα πληγές μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και σε άλλες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένων

Οι κρύες πληγές γενικά εκκαθαρίζονται χωρίς θεραπεία σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Κάντε μια συνάντηση με τον οικογενειακό σας γιατρό εάν οι πληγές σας είναι κρύες

Πριν από το ραντεβού σας, μπορεί να θέλετε να καταχωρίσετε τις απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις

Παρακάτω είναι μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας για τις κρύες πληγές.

Ο γιατρός σας πιθανόν να σας ζητήσει μια σειρά ερωτήσεων. Εάν είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε αυτές, μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να ξεπεράσετε τα σημεία που θέλετε να μιλήσετε σε βάθος. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει

Ο γιατρός σας μπορεί συνήθως να διαγνώσει κρύες πληγές απλώς κοιτάζοντας τους. Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, αυτός ή αυτή μπορεί να πάρει ένα δείγμα από την κυψέλη για δοκιμή σε ένα εργαστήριο.

Οι κρύες πληγές γενικά εκκαθαρίζονται χωρίς θεραπεία σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Αρκετοί τύποι συνταγογραφικών αντιιικών φαρμάκων μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης. Παραδείγματα περιλαμβάνουν

Ορισμένα από αυτά τα προϊόντα είναι συσκευασμένα ως χάπια που πρέπει να καταποθούν. Άλλοι είναι οι κρέμες που εφαρμόζονται στις πληγές αρκετές φορές την ημέρα. Σε γενικές γραμμές, τα χάπια λειτουργούν καλύτερα από τις κρέμες. Για πολύ σοβαρές λοιμώξεις, ορισμένα αντιιικά φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν με μία ένεση.

Για να διευκολύνετε την ταλαιπωρία ενός κρύου πληγή, ίσως να θέλετε να δοκιμάσετε τις παρακάτω συμβουλές

Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν μικτά, οι θεραπείες εναλλακτικής ιατρικής για κρύες πληγές περιλαμβάνουν

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο κατά των ιών για να παίρνετε σε τακτική βάση, εάν εμφανίζετε συχνές κρύες πληγές ή αν έχετε υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Εάν το φως του ήλιου φαίνεται να πυροδοτεί τις υποτροπές σας, εφαρμόστε αντηλιακό στο σημείο όπου η κρύα πληγή τείνει να εκραγεί.

Για να αποφύγετε τη διάδοση κρύων πληγών σε άλλα άτομα ή σε άλλα μέρη του σώματός σας, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές από τις ακόλουθες προφυλάξεις

επισκεφθείτε το γιατρό σας