κλοφαζιμίνη

Θεραπευτική κατηγορία: λεπροστατική

Χρήσεις για κλοφαζιμίνη

η κλοφαζιμίνη είναι διαθέσιμη μόνο με τη συνταγή του γιατρού σας.

Όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο, οι κίνδυνοι λήψης του φαρμάκου πρέπει να σταθμίζονται έναντι του καλού που θα κάνει. Αυτή είναι μια απόφαση που εσείς και ο γιατρός σας θα κάνετε. Για την κλοφαζιμίνη, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ ασυνήθιστη ή αλλεργική αντίδραση στην κλοφαζιμίνη ή σε άλλα φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε άλλα είδη αλλεργιών, όπως για τρόφιμα, βαφές, συντηρητικά ή ζώα. Για τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ή τα συστατικά της συσκευασίας.

Μελέτες για την κλοφαζιμίνη έχουν γίνει μόνο σε ενήλικες ασθενείς και δεν υπάρχουν ειδικές πληροφορίες που να συγκρίνουν τη χρήση κλοφαζιμίνης σε παιδιά με χρήση σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Πολλά φάρμακα δεν έχουν μελετηθεί ειδικά σε ηλικιωμένους. Ως εκ τούτου, μπορεί να μην είναι γνωστό εάν δουλεύουν ακριβώς όπως κάνουν στους νεότερους ενήλικες ή αν προκαλούν διαφορετικές παρενέργειες ή προβλήματα σε ηλικιωμένους. Δεν υπάρχουν ειδικές πληροφορίες που να συγκρίνουν τη χρήση κλοφαζιμίνης στους ηλικιωμένους με χρήση σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες στις γυναίκες για τον προσδιορισμό του κινδύνου για βρέφη κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ζυγίστε τα δυνητικά οφέλη από τους πιθανούς κινδύνους πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενώ θηλάζετε.

Παρόλο που ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου μαζί, σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο διαφορετικά φάρμακα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δόση ή μπορεί να χρειαστούν άλλες προφυλάξεις. Όταν λαμβάνετε κλοφαζιμίνη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ο επαγγελματίας υγείας σας εάν παίρνετε οποιοδήποτε από τα φάρμακα που αναφέρονται παρακάτω. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Πριν από τη χρήση της κλοφαζιμίνης

Η χρήση κλοφαζιμίνης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα συνήθως δεν συνιστάται, αλλά ενδέχεται να απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Η χρήση κλοφαζιμίνης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο ορισμένων ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά η χρήση και των δύο φαρμάκων μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπεία για σας. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή κατά την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, εφόσον ενδέχεται να εμφανιστούν αλληλεπιδράσεις. Η χρήση αλκοόλ ή καπνού με ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Η χρήση κλοφαζιμίνης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο ορισμένων ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι αναπόφευκτη. Εάν χρησιμοποιηθεί μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε κλοφαζιμίνη ή να σας δώσει ειδικές οδηγίες σχετικά με τη χρήση τροφής, οινοπνεύματος ή καπνού.

Η παρουσία άλλων ιατρικών προβλημάτων ενδέχεται να επηρεάσει τη χρήση της κλοφαζιμίνης. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, ειδικά

Η κλοφαζιμίνη πρέπει να λαμβάνεται με γεύματα ή γάλα.

Για να βοηθήσετε να καθαρίσετε πλήρως τη λέπρα σας, είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να παίρνετε το clofazimine για ολόκληρο το χρονικό διάστημα της θεραπείας, ακόμη και αν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μετά από μερικούς μήνες. Μπορεί να πρέπει να το πάρετε κάθε μέρα για 2 χρόνια ζωής. Εάν σταματήσετε να παίρνετε κλοφαζιμίνη πολύ σύντομα, τα συμπτώματά σας μπορεί να επιστρέψουν.

η κλοφαζιμίνη λειτουργεί καλύτερα όταν υπάρχει σταθερή ποσότητα στο αίμα. Για να διατηρήσετε την ποσότητα σταθερή, μην χάσετε καμία δόση. Επίσης, είναι καλύτερο να λαμβάνετε κάθε δόση την ίδια ώρα κάθε μέρα. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για τον προγραμματισμό του καλύτερου χρόνου για να πάρετε το φάρμακό σας, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Η δόση της κλοφαζιμίνης θα είναι διαφορετική για διάφορους ασθενείς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες στην ετικέτα. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν μόνο τις μέσες δόσεις κλοφαζιμίνης. Εάν η δόση σας είναι διαφορετική, μην την αλλάξετε εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Η ποσότητα του φαρμάκου που παίρνετε εξαρτάται από την ισχύ του φαρμάκου. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που επιτρέπεται μεταξύ των δόσεων και ο χρόνος που παίρνετε το φάρμακο εξαρτώνται από το ιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείτε το φάρμακο.

Εάν παραλείψετε μια δόση κλοφαζιμίνης, πάρτε το το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, αν είναι σχεδόν η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη χαμένη δόση και επιστρέψτε στο κανονικό σας πρόγραμμα δοσολογίας. Μην διπλασιάζετε τις δόσεις.

Αποθηκεύστε το φάρμακο σε κλειστό δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από τη θερμότητα, την υγρασία και το άμεσο φως. Κρατήστε από το πάγωμα.

Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

Μην κρατάτε παλιά φάρμακα ή φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν εντός 1 έως 3 μηνών ή εάν επιδεινωθούν, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστούν έως και 6 μήνες πριν εμφανιστεί το πλήρες όφελος της κλοφαζιμίνης.

Η κλοφαζιμίνη μπορεί να προκαλέσει ροζ ή κόκκινο έως καφετί-μαύρο αποχρωματισμό του δέρματος μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη λήψης. Λόγω του αποχρωματισμού του δέρματος, ορισμένοι ασθενείς ενδέχεται να καταθλιπτούν. Ο αποχρωματισμός θα πάει μακριά όταν σταματήσετε να παίρνετε κλοφαζιμίνη. Εντούτοις, μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες ή χρόνια για να καθαριστεί πλήρως το δέρμα. Εάν ο αποχρωματισμός του δέρματος σας κάνει να νιώθετε πολύ καταθλιπτικός ή να έχετε σκέψεις αυτοκτονίας, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας.

η κλοφαζιμίνη μπορεί να προκαλέσει ζάλη, υπνηλία ή λιγότερη εγρήγορση από ό, τι συνήθως. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς αντιδρούν στην κλοφαζιμίνη πριν οδηγήσετε, χρησιμοποιήσετε μηχανές ή κάνετε οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι επικίνδυνο αν είστε ζάλη ή δεν είστε σε εγρήγορση ή είστε σε θέση να δείτε καλά. Εάν αυτές οι αντιδράσεις είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Η κλοφαζιμίνη μπορεί να κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στο ηλιακό φως από ό, τι συνήθως. Η έκθεση στο ηλιακό φως, ακόμη και για σύντομες χρονικές περιόδους, μπορεί να προκαλέσει δερματικό εξάνθημα, κνησμό, ερυθρότητα ή άλλο αποχρωματισμό του δέρματος ή σοβαρό ηλιακό έγκαυμα. Όταν ξεκινάτε τη λήψη κλοφαζιμίνης

Η σωστή χρήση της κλοφαζιμίνης

Εάν έχετε σοβαρή αντίδραση, ενημερώστε το γιατρό σας.

Η κλοφαζιμίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρό, τραχύ ή λεκέδες δέρμα. Μια κρέμα, λοσιόν ή λάδι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Μαζί με τα απαραίτητα αποτελέσματά του, ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Παρόλο που δεν μπορεί να συμβούν όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν συμβεί κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει για τρόπους πρόληψης ή μείωσης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίσει ή είναι ενοχλητική ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτές

Η κλοφαζιμίνη συνήθως προκαλεί αποχρωματισμό των περιττωμάτων, επένδυση των βλεφάρων, πτύελα, ιδρώτα, δάκρυα και ούρα. Συνήθως αυτή η παρενέργεια δεν απαιτεί ιατρική φροντίδα, αλλά ο αποχρωματισμός δεν μπορεί να πάει μακριά. Ωστόσο, η κλοφαζιμίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει αιματηρά ή μαύρα κόπρανα. Αυτή η παρενέργεια μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα σοβαρών προβλημάτων αιμορραγίας που απαιτούν ιατρική φροντίδα.

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται δεν μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς. Εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη επίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση κλοφαζιμίνης

Διαθεσιμότητα μόνο Rx

Εγκυμοσύνη Κατηγορία C Ο κίνδυνος δεν μπορεί να αποκλειστεί

Σχέδιο CSA N Δεν είναι ελεγχόμενο φάρμακο

Ιστορικό έγκρισης Ημερολόγιο φαρμάκων στο FDA

Λέπρα Ριφαμπίνη, δαψόνη, Ριφαδίνη, Ριμακτάνη, Λαμπρένιο

Λέπρα, ανθεκτικό σε Dapsone Lamprene

ανεπιθύμητες ενέργειες του clofazimine

κλοφαζιμίνη

Λέπρα, Lamprene Sensitive Dapsone

Λέπρα, Ερυθήματος Nodosum Leprosum θαλιδομίδη, Thalomid, Lamprene