καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι καρκίνος που ξεκινά από το παχύ έντερο ή το ορθό. Το κόλον και το ορθό είναι μέρη του παχέος εντέρου, που είναι το κατώτερο μέρος του πεπτικού συστήματος του σώματος. Κατά την πέψη, τα τρόφιμα μετακινούνται μέσω του στομάχου και του λεπτού εντέρου στο παχύ έντερο. Το κόλον απορροφά το νερό και τα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό και αποθηκεύει τα απορρίμματα ύλης (κόπρανα). Το σκαμνί κινείται από το άνω και κάτω τελεία στο ορθό πριν φύγει από το σώμα.

Οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου είναι αδενοκαρκίνωμα (καρκίνοι που αρχίζουν σε κύτταρα που δημιουργούν και απελευθερώνουν βλέννα και άλλα υγρά). Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συχνά αρχίζει ως ανάπτυξη που ονομάζεται πολύποδα, η οποία μπορεί να σχηματίζεται στο εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου ή του ορθού. Μερικοί πολύποδες γίνονται καρκίνοι με την πάροδο του χρόνου Η εύρεση και αφαίρεση πολυπόδων μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συνηθέστερος τύπος καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι θάνατοι από τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν μειωθεί με τη χρήση κολονοσκόπησης και απόκρυφων εξετάσεων αίματος στα κόπρανα, τα οποία ελέγχουν το αίμα στα κόπρανα.

Βασικά στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου από την Ανασκόπηση στατιστικών για τον καρκίνο του SEER, 1975-2010.

Ένα στιγμιότυπο του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο συνδυασμός φαρμάκων συρρικνώνει τους πολυάριθμους δωδεκαδακτύλους στο FAP

Μελέτη ποντικιών στο μηχανισμό που συνδέει την παχυσαρκία και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Το FDA εγκρίνει συνδυασμένο φάρμακο για τη θεραπεία ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου