επιλέγοντας φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

Η επιλογή του σωστού φαρμάκου υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι δύσκολη. Μάθετε ποια από τις διάφορες επιλογές φαρμάκων είναι κατάλληλη για εσάς.

Δεκάδες φάρμακα υψηλής πίεσης αίματος (αντι-υπερτασικά) είναι διαθέσιμα, το καθένα με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει περισσότερα από ένα φάρμακα υψηλής αρτηριακής πίεσης για τη θεραπεία της κατάστασής σας.

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή κινδυνεύετε να την αναπτύξετε, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τους αριθμούς σας υπό έλεγχο. Αλλά ίσως χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή. Η κατοχή ενός αποτελεσματικού σχήματος φαρμάκων, η λήψη φαρμάκων όπως έχει συνταγογραφηθεί, η παρακολούθηση της πίεσης του αίματος και η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο.

Είτε αρχίζετε να αναπτύσσετε υψηλή αρτηριακή πίεση (προϋπέρταση) είτε το έχετε ήδη (υπέρταση), μπορείτε να επωφεληθείτε από αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν την ανάγκη σας για φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης.

Εάν μια δοκιμή αλλαγής του τρόπου ζωής δεν είναι αρκετή για να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση, πιθανόν να λάβετε μια συνταγή για ένα ή περισσότερα από αυτά τα φάρμακα εκτός από τη διατήρηση των μέτρων για τον τρόπο ζωής σας.

Διουρητικά (χάπια νερού). Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει πρώτα διουρητικά, τα οποία απομακρύνουν το νερό και το νάτριο από το σώμα σας. Αυτό μειώνει την ποσότητα του υγρού που ρέει μέσα στα αιμοφόρα αγγεία σας, γεγονός που μειώνει την πίεση στα τοιχώματα των αγγείων σας.

Υπάρχουν τρεις τύποι διουρητικών: η θειαζίδη, ο βρόχος και το κάλιο. Η κοινή εθνική επιτροπή για την πρόληψη, την ανίχνευση, την αξιολόγηση και τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης συστήνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δοκιμάζουν τα θειαζιδικά διουρητικά πρώτα για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών προβλημάτων που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Εάν τα διουρητικά δεν επαρκούν για να μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την προσθήκη άλλων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση στη θεραπεία σας.

Βήτα αποκλειστές. Επίσης γνωστοί ως βήτα-αδρενεργικοί παράγοντες δέσμευσης, λειτουργούν μπλοκάροντας τις επιδράσεις της ορμόνης επινεφρίνη, επίσης γνωστή ως αδρεναλίνη. Κάνουν την καρδιά σας να χτυπά πιο αργά και με λιγότερη δύναμη.

Οι συχνά προδιαγεγραμμένοι βήτα αναστολείς περιλαμβάνουν τη μετοπρολόλη (Lopressor, Toprol-XL), την ναντολόλη (Corgard) και την ατενολόλη (Tenormin).

Εάν δεν είστε σε θέση να επιτύχετε τον στόχο σας για την αρτηριακή πίεση με ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω φάρμακα, περιλαμβάνουν άλλα φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Αλφα αναστολείς. Οι άλφα αναστολείς χαλαρώνουν ορισμένους μυς και βοηθούν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία να παραμείνουν ανοικτά Λειτουργούν διατηρώντας την ορμόνη νορεπινεφρίνη (νοραδρεναλίνη) από το σφίξιμο των μυών στα τοιχώματα των μικρότερων αρτηριών και φλεβών, γεγονός που προκαλεί τη διατήρηση των ανοιχτών και χαλαρωμένων αγγείων.

Οι συχνά προδιαγεγραμμένοι άλφα αναστολείς περιλαμβάνουν δοξαζοσίνη (Cardura), πραζοσίνη (Minipress) και τεραζοσίνη.

Κεντρικοί παράγοντες. Αυτά εμποδίζουν τον εγκέφαλό σας να στέλνει μηνύματα στο νευρικό σας σύστημα για να επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό σας και να περιορίσει τα αιμοφόρα αγγεία σας. Ως αποτέλεσμα, η καρδιά σας δεν αντλείται τόσο σκληρά και το αίμα σας ρέει πιο εύκολα μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Η κλονιδίνη (Catapres, Kapvay), guanfacine (Intuniv, Tenex) και methyldopa είναι παραδείγματα παραγόντων κεντρικής δράσης.

Αγγειοδιασταλτικά. Αυτά τα φάρμακα ανοίγουν (διαστολή) αιμοφόρα αγγεία. Επηρεάζουν τους μυς στους τοίχους των αιμοφόρων αγγείων, εμποδίζοντας τους μυς να σφίξουν και τους τοίχους να στενεύουν. Ως αποτέλεσμα, το αίμα ρέει πιο εύκολα μέσα από τα αγγεία σας και η καρδιά σας δεν χρειάζεται να αντλείται τόσο σκληρά.

Άλλα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, όπως οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου, διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αλλά τα αγγειοδιασταλτικά που λειτουργούν άμεσα στα τοιχώματα των αγγείων είναι η υδραλαζίνη και η μινοξιδίλη.

Κάθε ένα από τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, διαφορετικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται καλύτερα σε ορισμένα φάρμακα από ό, τι κάνουν άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι συχνά εξαρτώνται από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, το πόσο υψηλή είναι η αρτηριακή σας πίεση και τις άλλες σας συνθήκες υγείας.

Ένας συνδυασμός δύο φαρμάκων γενικά είναι πιο αποτελεσματικός από ότι ένα μόνο φάρμακο για να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση. Μερικές φορές χρειάζεται ένα τρίτο φάρμακο, ή περισσότερο, για να επιτευχθεί ο στόχος σας για την αρτηριακή πίεση.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση συχνά συμβαδίζει με άλλα προβλήματα υγείας, μεταξύ άλλων

Η υψηλή αρτηριακή πίεση σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο να έχετε μία από αυτές τις καταστάσεις. Εάν έχετε ήδη μία ή περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις συν υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών. Μια στοχευμένη προσέγγιση θεραπείας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτών των επιπλοκών.

Για παράδειγμα, εάν έχετε θωρακικό πόνο (στηθάγχη), ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα βήτα αναστολέα, το οποίο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και επίσης να αποτρέψει τον θωρακικό πόνο, να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου. Εάν έχετε διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση, η λήψη ενός διουρητικού μαζί με έναν αναστολέα ACE μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Εάν έχετε διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και νεφρική νόσο, μπορεί να χρειαστείτε αναστολέα ΜΕΑ ή αναστολέα των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ.

Δεν είναι ασυνήθιστο να δοκιμάσετε διάφορα φάρμακα ή δόσεις πριν βρείτε τι σας ταιριάζει καλύτερα. Ένας σημαντικός τρόπος για εσάς και το γιατρό σας να μάθετε εάν η θεραπεία σας λειτουργεί είναι να παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι.

Οι συσκευές παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι είναι ευρέως διαθέσιμες και φθηνές, και δεν χρειάζεστε συνταγή για να αγοράσετε μία. Οι τακτικές και ακριβείς εγγραφές μπορούν να βοηθήσουν τον ιατρό σας να παρακολουθήσει το πρόγραμμα θεραπείας σας. Ωστόσο, η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι δεν υποκαθιστά τις επισκέψεις στον γιατρό σας και οι οθόνες μέτρησης της πίεσης στο σπίτι έχουν ορισμένους περιορισμούς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο συνδυασμός αλλαγών στον τρόπο ζωής και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε με επιτυχία την αρτηριακή σας πίεση. Η εύρεση του σωστού συνδυασμού θεραπειών για να διατηρηθεί η αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο είναι πιθανό να απαιτήσει χρόνο και προσπάθεια, αλλά μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, με λιγότερα προβλήματα υγείας.

επισκεφθείτε το γιατρό σας