επιλέγοντας συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων συστατικών και αποφεύγοντας να πάρετε πάρα πολλά

Υπάρχουν αρκετοί μύθοι γύρω από τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα βιταμινών για να δημιουργήσετε ένα αρχαίο ελληνικό ρουζ και είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα είναι απαραίτητα για την καλή υγεία – λέει τόσο δεξιά εκεί στο κουτί δημητριακών. Και ζούμε στην εποχή των Hummers, Big Gulps και McMansions. Αυτό που εγείρει το προφανές ερώτημα: Αν πάρουμε το 100% της Συνιστώμενης Διατροφικής Δόσης (RDA), για παράδειγμα, η βιταμίνη C είναι αρκετά καλή για να μας κρατήσει όλη μέρα, τότε γιατί δεν πρέπει να πάρουμε το 1,000% για να λιώσουμε το λίπος μας, να θεραπεύσουμε τα μπλουζ μας και ας πηδήξουμε τα ψηλά κτίρια σε ένα ενιαίο όριο;

Εν τω μεταξύ, η βιομηχανία διατροφής με 19 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο μας υπενθυμίζει συνεχώς ότι μπορούμε να βγάλουμε τις βιταμίνες μας από ένα χάπι. Ποια προσκαλεί μια άλλη ερώτηση: Γιατί πρέπει να ασχοληθούμε με πνιγμό κάτω από μπουλς βλαστών βρυξέλλων, όταν μπορούμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα ψεκάζοντας τα συμπληρώματα με τα ροκανίδια πάνω από την κρέμα πίτας της Βοστώνης;

Αν η ζωή ήταν τόσο εύκολη. Η ευρεία συναίνεση των εμπειρογνωμόνων σε θέματα διατροφής – ή τουλάχιστον εκείνων που δεν αγοράζουν Hummers με τα έσοδα από τις πωλήσεις συμπληρωμάτων – είναι ότι ενώ οι βιταμίνες είναι πράγματι απαραίτητες, οι μεγάλες δόσεις είναι συνήθως άχρηστες και μπορούν ακόμη και να είναι επιβλαβείς. Και κανένα χάπι δεν είναι πιθανό να αντικαταστήσει ποτέ επαρκώς μια υγιεινή διατροφή.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι ουσίες που το σώμα σας χρειάζεται για φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία. Ορισμένες διευκολύνουν κρίσιμες χημικές αντιδράσεις, ενώ άλλες λειτουργούν ως δομικά στοιχεία του σώματος.

Οι διατροφολόγοι καλούν βιταμίνες και ανόργανα συστατικά “μικροθρεπτικά συστατικά” για να τα διακρίνουν από τα μακροθρεπτικά συστατικά όπως οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού μας. Ενώ τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για την σωστή επεξεργασία των μακροθρεπτικών συστατικών, χρειάζονται σε μικρότερες ποσότητες. Σκεφτείτε με αυτό τον τρόπο: Εάν τα μακροθρεπτικά συστατικά είναι το αέριο στον κινητήρα σας, τότε τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι σαν το λάδι κινητήρα, το ψυκτικό υγρό και το υγρό της μπαταρίας.

Η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε οξείες ασθένειες με εξωτικά ονόματα όπως το σκορβούτο, η πελλάγρα και το beriberi. Οι ασθένειες ανεπάρκειας ήταν κοινές στις Η.Π.Α. μέχρι τη δεκαετία του 1940, όταν η FDA είχε εξουσιοδοτήσει την οχύρωση κοινών τροφίμων όπως το ψωμί και το γάλα. Οι ασθένειες αυτές εξακολουθούν να είναι κοινές σε πολλές φτωχότερες χώρες.

υγιεινές, νόστιμες συνταγές, από το περιοδικό Eating Well.

Κοτόπουλο, σοκολάτα, σαλάτες, επιδόρπια, σούπα