επαφή με τον τρόπο ζωής δερματίτιδας και τις εσωτερικές θεραπείες

Η δερματίτιδα επαφής είναι ένα κόκκινο, κνησμώδες εξάνθημα που προκαλείται από μια ουσία που έρχεται σε επαφή με το δέρμα σας. Το εξάνθημα δεν είναι μεταδοτικό ή απειλητικό για τη ζωή, αλλά μπορεί να είναι πολύ άβολο.

Πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν σαπούνια, καλλυντικά, αρώματα, κοσμήματα και φυτά, όπως κισσό δηλητήριο ή δηλητηριώδη δρυ. Μερικοί άνθρωποι εκτίθενται σε ουσίες στην εργασία που μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ επαφής.

Πότε για να δείτε έναν γιατρό

Για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η δερματίτιδα επαφής, πρέπει να εντοπίσετε και να αποφύγετε την αιτία της αντίδρασής σας. Εάν μπορείτε να αποφύγετε την παράνομη ουσία, το εξάνθημα συνήθως εκκαθαρίζεται σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Μπορείτε να δοκιμάσετε να κατευνάσετε το δέρμα σας με δροσερές, υγρές κομπρέσες, κρέμες αντι-φαγούρας και άλλα βήματα αυτο-φροντίδας.

Τι μπορείς να κάνεις

Η δερματίτιδα επαφής συμβαίνει συνήθως σε περιοχές του σώματός σας που έχουν εκτεθεί άμεσα στην ουσία – για παράδειγμα, κατά μήκος ενός μοσχαριού που έβρασε από κισσό δηλητήριο ή κάτω από μια ζώνη ρολογιών που προκαλεί αλλεργία. Η αντίδραση συνήθως αναπτύσσεται μέσα σε λίγα λεπτά έως ώρες από την έκθεση σε ερεθιστική ουσία ή αλλεργιογόνο. Το εξάνθημα μπορεί να διαρκέσει δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας

Τα σημεία και τα συμπτώματα της δερματίτιδας επαφής περιλαμβάνουν

Η σοβαρότητα του εξανθήματος εξαρτάται από

Δείτε το γιατρό σας εάν

Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα στις ακόλουθες περιπτώσεις

Η δερματίτιδα επαφής προκαλείται από μια ουσία που εκτίθεται σε αυτό που ερεθίζει το δέρμα σας ή προκαλεί αλλεργική αντίδραση. Η ουσία μπορεί να είναι μία από τις χιλιάδες γνωστών αλλεργιογόνων και ερεθιστικών ουσιών. Μερικές από αυτές τις ουσίες μπορεί να προκαλέσουν τόσο ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής όσο και αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής.

Η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής είναι ο συνηθέστερος τύπος. Αυτή η μη αλλεργική φλεγμονώδης αντίδραση εμφανίζεται όταν μια ουσία καταστρέφει το εξωτερικό προστατευτικό στρώμα του δέρματός σας.

Μερικοί άνθρωποι αντιδρούν σε ισχυρά ερεθιστικά μετά από μία έκθεση. Άλλοι μπορεί να αναπτύξουν σημάδια και συμπτώματα μετά από επανειλημμένες εκθέσεις σε ήπια ερεθιστικά. Και μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν ανοχή στην ουσία την πάροδο του χρόνου.

Συμπεριλαμβάνονται οι συνήθεις ερεθισμοί

Αλλεργική δερματίτιδα επαφής συμβαίνει όταν μια ουσία στην οποία είστε ευαίσθητη (αλλεργιογόνο) ενεργοποιεί μια ανοσοποιητική αντίδραση στο δέρμα σας. Συνήθως επηρεάζει μόνο την περιοχή που έρχεται σε επαφή με το αλλεργιογόνο. Αλλά μπορεί να προκληθεί από κάτι που εισέρχεται στο σώμα σας μέσω τροφίμων, αρωμάτων, φαρμάκων ή ιατρικών ή οδοντιατρικών διαδικασιών (συστηματική δερματίτιδα εξ επαφής).

Μπορεί να γίνετε ευαισθητοποιημένοι σε ένα ισχυρό αλλεργιογόνο όπως δηλητηριώδες κισσό μετά από μία έκθεση. Τα ασθενέστερα αλλεργιογόνα μπορεί να απαιτούν πολλαπλές εκθέσεις για αρκετά χρόνια για να προκαλέσουν αλλεργία. Μόλις αναπτύξετε μια αλλεργία σε μια ουσία, ακόμη και μια μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει αντίδραση.

Τα κοινά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν

Ο ρυθμός της δερματίτιδας αλλεργικής επαφής στα παιδιά είναι παρόμοιος με αυτόν των ενηλίκων. Τα παιδιά αναπτύσσουν την κατάσταση από τους συνηθισμένους παραβάτες και επίσης από την έκθεση σε καθίσματα αυτοκινήτων, το πλαστικό στα καθίσματα της τουαλέτας και τα ενδύματα βρεφικών ενδυμάτων.

Η επαγγελματική δερματίτιδα επαφής αναφέρεται σε εξανθήματα που οφείλονται στην έκθεση σε αλλεργιογόνα ή ερεθιστικά στην εργασία. Ορισμένα επαγγέλματα και χόμπι σας θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο αυτού του τύπου δερματίτιδας εξ επαφής. Παραδείγματα περιλαμβάνουν

Η δερματίτιδα επαφής μπορεί να οδηγήσει στις ακόλουθες επιπλοκές

Είναι πιθανό να ξεκινήσετε βλέποντας τον γιατρό σας. Μπορεί να σας παραπέμψει σε γιατρό που ειδικεύεται σε δερματικές παθήσεις (δερματολόγος).

Επειδή οι συναντήσεις μπορούν να είναι σύντομες, είναι καλή ιδέα να είστε καλά προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας.

Για δερματίτιδα εξ επαφής, μερικές βασικές ερωτήσεις που μπορείτε να ζητήσετε από το γιατρό σας

Ο γιατρός σας πιθανόν να σας υποβάλει ερωτήσεις όπως οι ακόλουθες

Το κλειδί για την επιτυχή αντιμετώπιση της δερματίτιδας κατά την επαφή είναι να εντοπίσετε τι προκαλεί τα συμπτώματά σας και να διαπιστώσετε εάν έχετε τον ερεθιστικό ή αλλεργικό τύπο. Οι γιατροί βασίζονται σε αυτά τα κύρια βήματα για να προσδιορίσουν την αιτία

Ένα τεστ patch. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια δοκιμή εμπλάστρου (δοκιμή αλλεργίας υπερευαισθησίας καθυστερημένης επαφής) για να διαπιστώσετε αν είστε αλλεργικός σε κάτι. Αυτό το τεστ μπορεί να είναι χρήσιμο εάν η αιτία του εξανθήματος δεν είναι εμφανής ή αν το εξάνθημα σας επανέρχεται συχνά.

Μπορεί να σας ζητηθεί να αποφύγετε ορισμένα φάρμακα και τον ήλιο να μαυρίσετε την πλάτη σας για μια εβδομάδα ή δύο πριν από τη δοκιμασία.

Κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής εμπλάστρου, μικρές ποσότητες πιθανών αλλεργιογόνων εφαρμόζονται σε αυτοκόλλητα μπαλώματα, τα οποία στη συνέχεια τοποθετούνται στο δέρμα σας. Τα μπαλώματα παραμένουν στο δέρμα σας για δύο ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα χρειαστεί να κρατήσετε την πλάτη σας στεγνή.

Ο γιατρός σας στη συνέχεια ελέγχει για μια δερματική αντίδραση κάτω από τα μπαλώματα και καθορίζει εάν χρειάζονται περαιτέρω δοκιμές. Συχνά, οι άνθρωποι αντιδρούν σε περισσότερες από μία ουσίες.

Βασικές θεραπείες για δερματίτιδα εξ επαφής περιλαμβάνουν

Για να μειώσετε τον κνησμό και να απαλύνετε το φλεγμένο δέρμα, δοκιμάστε αυτές τις προσεγγίσεις αυτο-φροντίδας

Ορισμένες εναλλακτικές ιατρικές θεραπείες και συστατικά αποδεικνύονται ότι προκαλούν δερματίτιδα εξ επαφής ως παρενέργεια. Παραδείγματα περιλαμβάνουν

Τα γενικά βήματα πρόληψης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα

επισκεφθείτε το γιατρό σας