ενδοφλέβια σισπλατίνη

Διαχειρίζεται υπό την επίβλεψη ειδικευμένου ιατρού με εμπειρία στη χρήση χημειοθεραπευτικών παραγόντων από καρκίνο. Η σωρευτική νεφρική τοξικότητα που σχετίζεται με τη σισπλατίνη είναι σοβαρή και άλλες σημαντικές τοξικολογικές από τη δόση περιλαμβάνουν μυελοκαταστολή, ναυτία και έμετο. Η οτοτοξικότητα, η οποία μπορεί να είναι πιο έντονη στα παιδιά, είναι σημαντική. Έχουν αναφερθεί αντιφλεγμονώδεις αντιδράσεις στη σισπλατίνη, όπως οίδημα προσώπου, βρογχοσυστολή, ταχυκαρδία και υπόταση, και μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγα λεπτά από τη χορήγηση της σισπλατίνης. Προσέξτε να αποτρέψετε την ακούσια υπερδοσολογία της σισπλατίνης, καθώς σπάνια χρησιμοποιούνται δόσεις μεγαλύτερες από 100 mg / m (2) / κύκλος κάθε 3 έως 4 εβδομάδες. Αποφύγετε την ακούσια υπερδοσολογία της σισπλατίνης λόγω σύγχυσης με καρβοπλατίνη ή πρακτικές συνταγογράφησης που δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν τις ημερήσιες δόσεις από τη συνολική δόση ανά κύκλο.

Χρήσεις για σισπλατίνη

Θεραπευτική κατηγορία: Αντινεοπλασματικός παράγοντας

Φαρμακολογική κατηγορία: Σύμπλεγμα συντονισμού πλατίνης

Η σισπλατίνη παρεμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, τα οποία τελικά καταστρέφονται. Επειδή η ανάπτυξη φυσιολογικών κυττάρων του σώματος μπορεί επίσης να επηρεαστεί από σισπλατίνη, θα εμφανιστούν και άλλα αποτελέσματα. Ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι σοβαρά και πρέπει να αναφέρονται στον γιατρό σας. Άλλες επιδράσεις μπορεί να μην είναι σοβαρές αλλά μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία. Κάποιες επιδράσεις μπορεί να μην εμφανιστούν για μήνες ή χρόνια μετά τη χρήση του φαρμάκου.

Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με σισπλατίνη, εσείς και ο γιατρός σας θα πρέπει να μιλήσετε για την καλή σισπλατίνη που θα κάνετε καθώς και για τους κινδύνους από τη χρήση της.

Η σισπλατίνη πρέπει να χορηγείται μόνο από ή κάτω από την άμεση επίβλεψη του γιατρού σας.

Μόλις ένα φάρμακο εγκριθεί για εμπορία για μια συγκεκριμένη χρήση, η εμπειρία μπορεί να δείξει ότι είναι επίσης χρήσιμη για άλλα ιατρικά προβλήματα. Αν και αυτές οι χρήσεις δεν περιλαμβάνονται στην επισήμανση των προϊόντων, η σισπλατίνη χρησιμοποιείται σε ορισμένους ασθενείς με τις ακόλουθες παθήσεις

Όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο, οι κίνδυνοι λήψης του φαρμάκου πρέπει να σταθμίζονται έναντι του καλού που θα κάνει. Αυτή είναι μια απόφαση που εσείς και ο γιατρός σας θα κάνετε. Για τη σισπλατίνη, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα

Πριν από τη χρήση της σισπλατίνης

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ ασυνήθιστη ή αλλεργική αντίδραση στη σισπλατίνη ή σε άλλα φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε άλλα είδη αλλεργιών, όπως για τρόφιμα, βαφές, συντηρητικά ή ζώα. Για τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ή τα συστατικά της συσκευασίας.

Τα προβλήματα ακοής και η απώλεια ισορροπίας είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε παιδιά, τα οποία είναι συνήθως πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις της σισπλατίνης.

Πολλά φάρμακα δεν έχουν μελετηθεί ειδικά σε ηλικιωμένους. Ως εκ τούτου, μπορεί να μην είναι γνωστό εάν δουλεύουν ακριβώς όπως κάνουν στους νεότερους ενήλικες ή αν προκαλούν διαφορετικές παρενέργειες ή προβλήματα σε ηλικιωμένους. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της σισπλατίνης στους ηλικιωμένους με χρήση σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες στις γυναίκες για τον προσδιορισμό του κινδύνου για βρέφη κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ζυγίστε τα δυνητικά οφέλη από τους πιθανούς κινδύνους πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενώ θηλάζετε.

Παρόλο που ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου μαζί, σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο διαφορετικά φάρμακα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δόση ή μπορεί να χρειαστούν άλλες προφυλάξεις. Όταν λαμβάνετε σισπλατίνη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ο επαγγελματίας υγείας σας εάν παίρνετε κάποιο από τα φάρμακα που αναφέρονται παρακάτω. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Δεν συνιστάται η χρήση σισπλατίνης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να μην σας θεραπεύσει με αυτό το φάρμακο ή να αλλάξει ορισμένα από τα άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Η χρήση σισπλατίνης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα συνήθως δεν συνιστάται, αλλά μπορεί να απαιτηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Η χρήση σισπλατίνης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο ορισμένων ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά η χρήση και των δύο φαρμάκων μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπεία για σας. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή κατά την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, εφόσον ενδέχεται να εμφανιστούν αλληλεπιδράσεις. Η χρήση αλκοόλ ή καπνού με ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις. Συζητήστε με το γιατρό σας τη χρήση του φαρμάκου σας με τρόφιμα, αλκοόλ ή καπνό.

Η παρουσία άλλων ιατρικών προβλημάτων μπορεί να επηρεάσει τη χρήση της σισπλατίνης. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, ειδικά

η σισπλατίνη χορηγείται μερικές φορές μαζί με ορισμένα άλλα φάρμακα. Εάν χρησιμοποιείτε συνδυασμό φαρμάκων, είναι σημαντικό να λαμβάνετε το καθένα στον κατάλληλο χρόνο. Εάν παίρνετε μερικά από αυτά τα φάρμακα από το στόμα, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε έναν τρόπο να τα πάρετε στις κατάλληλες στιγμές.

Ενώ λαμβάνετε σισπλατίνη, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να πίνετε επιπλέον υγρά για να περάσετε περισσότερα ούρα. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη των νεφρικών προβλημάτων και θα κρατήσει τους νεφρούς σας να λειτουργούν καλά.

Η σισπλατίνη συνήθως προκαλεί ναυτία και έμετο που μπορεί να είναι σοβαρή. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να λαμβάνετε το φάρμακο, ακόμη και αν αρχίσετε να αισθάνεστε άρρωστος. Ρωτήστε τον επαγγελματία υγείας σας για τρόπους μείωσης αυτών των επιπτώσεων, ειδικά εάν είναι σοβαρές.

Η δόση της σισπλατίνης θα είναι διαφορετική για διάφορους ασθενείς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες στην ετικέτα. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν μόνο τις μέσες δόσεις σισπλατίνης. Εάν η δόση σας είναι διαφορετική, μην την αλλάξετε εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Η ποσότητα του φαρμάκου που παίρνετε εξαρτάται από την ισχύ του φαρμάκου. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που επιτρέπεται μεταξύ των δόσεων και ο χρόνος που παίρνετε το φάρμακο εξαρτώνται από το ιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείτε το φάρμακο.

Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγχει την πρόοδό σας σε τακτικές επισκέψεις για να βεβαιωθείτε ότι η σισπλατίνη λειτουργεί σωστά και να ελέγξετε για ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Ενώ υποβάλλονται σε θεραπεία με σισπλατίνη και αφού σταματήσετε τη θεραπεία με αυτήν, μην κάνετε εμβολιασμούς χωρίς την έγκριση του γιατρού σας. Η σισπλατίνη μπορεί να μειώσει την αντίσταση του σώματός σας και υπάρχει πιθανότητα να πάρετε τη λοίμωξη που προτίθεται να προλάβει η ανοσοποίηση. Επιπλέον, άλλα άτομα που ζουν στο νοικοκυριό σας δεν πρέπει να λαμβάνουν εμβόλιο από πολιομυελίτιδα από το στόμα, καθώς υπάρχει πιθανότητα να περάσουν τον ιό της πολιομυελίτιδας σε εσάς. Επίσης, αποφύγετε τα άτομα που έχουν λάβει εμβόλιο από του στόματος πολιομυελίτιδα τους τελευταίους μήνες. Μην τους πλησιάζετε και μην μένετε στο ίδιο δωμάτιο μαζί τους για πολύ καιρό. Εάν δεν μπορείτε να λάβετε αυτές τις προφυλάξεις, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας μια προστατευτική μάσκα προσώπου που καλύπτει τη μύτη και το στόμα.

Η σισπλατίνη μπορεί προσωρινά να μειώσει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα σας, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης λοίμωξης. Μπορεί επίσης να μειώσει τον αριθμό των αιμοπεταλίων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή πήξη του αίματος. Εάν συμβεί αυτό, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που μπορείτε να λάβετε, ειδικά όταν ο αριθμός αίματός σας είναι χαμηλός, για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης ή αιμορραγίας

Η σωστή χρήση της σισπλατίνης

Εάν η σισπλατίνη κατά λάθος βγει από τη φλέβα στην οποία χορηγείται η ένεση, μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε ορισμένους ιστούς και να προκαλέσει ουλές. Ενημερώστε αμέσως τον γιατρό ή την νοσοκόμα εάν παρατηρήσετε ερυθρότητα, πόνο ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης.

Μαζί με τα απαραίτητα αποτελέσματά του, ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Παρόλο που δεν μπορεί να συμβούν όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Επίσης, εξαιτίας του τρόπου δράσης των φαρμάκων από τον καρκίνο στο σώμα, υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να μην εμφανιστούν μέχρι μήνες ή χρόνια μετά τη χρήση του φαρμάκου. Αυτές οι καθυστερημένες επιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως η λευχαιμία. Συζητήστε αυτά τα πιθανά αποτελέσματα με το γιατρό σας.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν συμβεί κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν, εάν συμβεί κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει για τρόπους πρόληψης ή μείωσης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίσει ή είναι ενοχλητική ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτές

Αφού σταματήσετε να χρησιμοποιείτε σισπλατίνη, ενδέχεται να εμφανιστούν μερικές παρενέργειες που χρειάζονται προσοχή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται δεν μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς. Εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη επίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Προφυλάξεις ενώ χρησιμοποιείτε σισπλατίνη

Διαθεσιμότητα μόνο Rx

Κατηγορίες εγκυμοσύνης Δ Θετικές ενδείξεις κινδύνου

Σχέδιο CSA N Δεν είναι ελεγχόμενο φάρμακο

Ιστορικό έγκρισης Ημερολόγιο φαρμάκων στο FDA

Καρκίνος πνεύμονα μη μικροκυτταρικού κυττάρου Avastin, μεθοτρεξάτη, ταξόλη, σισπλατίνη, Opdivo, πακλιταξέλη

cisplatin Παρενέργειες

σισπλατίνη

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης σισπλατίνη, δοξορουβικίνη, αδριαμυκίνη, μιτομυκίνη, πλατινόλη

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας Avastin, καρβοπλατίνη, σισπλατίνη, φθοροουρακίλη, bevacizumab, ιφοσφαμίδη

Καρκίνος των ωοθηκών Avastin, ταξόλη, καρβοπλατίνη, σισπλατίνη, κυκλοφωσφαμίδη, δοξορουβικίνη