διάσειση

Μια διάσειση είναι ένας τραυματικός εγκεφαλικός τραυματισμός που αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου σας. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως προσωρινά αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους και προβλήματα συγκέντρωσης, μνήμης, ισορροπίας και συντονισμού.

Αν και οι εγκεφαλικές βλάβες συνήθως προκαλούνται από ένα χτύπημα στο κεφάλι, μπορούν επίσης να εμφανιστούν όταν το κεφάλι και το άνω σώμα κλονίζονται βίαια. Αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν απώλεια συνείδησης, αλλά οι περισσότερες σύγχυση δεν συμβαίνουν. Εξαιτίας αυτού, μερικοί άνθρωποι έχουν διάσειρα και δεν το συνειδητοποιούν.

Συμπτώματα στα παιδιά

Οι εγκεφαλικές συνέπειες είναι συχνές, ιδιαίτερα αν παίζετε ένα άθλημα επαφής, όπως το ποδόσφαιρο. Αλλά κάθε διάσειση τραυματίζει το μυαλό σας σε κάποιο βαθμό. Αυτός ο τραυματισμός χρειάζεται χρόνο και ξεκούραση για να θεραπεύσει σωστά. Οι περισσότεροι συγκλονιστικοί τραυματικοί εγκεφαλικοί τραυματισμοί είναι ήπιοι και οι άνθρωποι συνήθως ανακάμπτουν πλήρως.

Πότε για να δείτε έναν γιατρό

Τα σημεία και τα συμπτώματα μιας διάσεισης μπορεί να είναι λεπτές και μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανείς. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για ημέρες, εβδομάδες ή και περισσότερο.

Αθλητές

Τα συνηθισμένα συμπτώματα μετά από μια συγκλονιστική τραυματική εγκεφαλική βλάβη είναι πονοκέφαλος, απώλεια μνήμης (αμνησία) και σύγχυση. Η αμνησία, η οποία μπορεί ή δεν μπορεί να ακολουθήσει απώλεια συνείδησης, συνήθως συνεπάγεται την απώλεια της μνήμης του γεγονότος που προκάλεσε τη διάσειση.

Τι μπορείς να κάνεις

Σημεία και συμπτώματα μιας διάσεισης μπορεί να περιλαμβάνουν

Ορισμένα συμπτώματα διάσεισης μπορεί να είναι άμεσα ή καθυστερημένα στην έναρξη κατά ώρες ή ημέρες μετά από τραυματισμό, όπως

Το τραύμα της κεφαλής είναι πολύ κοινό σε μικρά παιδιά. Αλλά οι εγκεφαλικές συνέπειες μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστούν σε βρέφη και νήπια επειδή μπορεί να μην είναι σε θέση να περιγράψουν πώς αισθάνονται. Μπορούν να συμπεριληφθούν και οι μη λεκτικές ενδείξεις μιας διάσεισης

Δείτε έναν γιατρό μέσα σε 1 έως 2 ημέρες εάν

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να καλέσετε τον γιατρό του παιδιού σας για συμβουλή, εάν το παιδί σας δεν έχει κάτι περισσότερο από ένα ελαφρύ χτύπημα στο κεφάλι.

Εάν το παιδί σας δεν έχει σημάδια σοβαρού τραυματισμού στο κεφάλι και εάν το παιδί σας παραμένει σε εγρήγορση, κινείται κανονικά και σας απαντά, ο τραυματισμός είναι πιθανώς ήπιος και συνήθως δεν χρειάζεται περαιτέρω δοκιμές. Σε αυτή την περίπτωση, εάν το παιδί σας θέλει να κοιμάται, είναι εντάξει για να τον αφήσει να κοιμηθεί. Αν αργότερα αναπτυχθούν ανησυχητικά σημάδια, αναζητήστε επείγουσα περίθαλψη.

Ζητήστε την επείγουσα φροντίδα για έναν ενήλικα ή για ένα παιδί που παρουσιάζει τραυματισμό στο κεφάλι και συμπτώματα όπως

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν

Κανείς δεν πρέπει να επιστρέψει για να παίξει ή να ασκήσει έντονη δραστηριότητα ενώ υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα μιας διάσεισης.

Οι ειδικοί συστήνουν ότι ένας αθλητής με υποψία διάσεισης δεν επιστρέφει στο παιχνίδι έως ότου αξιολογηθεί ιατρικά από έναν επαγγελματία υγείας εκπαιδευμένο στην αξιολόγηση και τη διαχείριση των εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να αξιολογούνται από έναν επαγγελματία υγείας εκπαιδευμένο στην αξιολόγηση και τη διαχείριση παιδιατρικών εγκεφαλικών βιασμών.

Οι ειδικοί συστήνουν επίσης ότι οι ενήλικες, οι παιδικοί και οι έφηβοι αθλητές με διάσειση δεν επιστρέφουν για να παίξουν την ίδια ημέρα με τον τραυματισμό.

Ο εγκέφαλός σας έχει τη συνοχή της ζελατίνης. Είναι μαξιλάρι από τα καθημερινά κρούσματα και προσκρούσεις από εγκεφαλονωτιαίο υγρό μέσα στο κρανίο σας. Ένα βίαιο χτύπημα στο κεφάλι και στο λαιμό ή στο άνω μέρος του σώματος μπορεί να προκαλέσει την ολίσθηση του εγκεφάλου σας προς τα εσωτερικά τοιχώματα του κρανίου σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας

Τι μπορείτε να κάνετε εν τω μεταξύ

Νευρολογική εξέταση

Γνωστικές εξετάσεις

Δοκιμές απεικόνισης

Παρατήρηση

Η ξαφνική επιτάχυνση ή επιβράδυνση της κεφαλής, που προκύπτει από ορισμένα συμβάντα, όπως ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα ή που ανακινείται βίαια, μπορεί επίσης να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη.

Αυτά τα τραύματα επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, συνήθως για μια σύντομη περίοδο, με αποτέλεσμα σημεία και συμπτώματα διάσεισης.

Ένας τραυματισμός εγκεφάλου αυτού του είδους μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία μέσα ή γύρω από τον εγκέφαλό σας, προκαλώντας συμπτώματα όπως παρατεταμένη υπνηλία και σύγχυση που μπορεί να αναπτυχθούν αμέσως ή αργότερα.

Μια τέτοια αιμορραγία στον εγκέφαλό σας μπορεί να είναι θανατηφόρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όποιος βιώνει εγκεφαλική βλάβη χρειάζεται παρακολούθηση κατά τις ώρες μετά και φροντίδα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας διάσεισης περιλαμβάνουν

Πιθανές επιπλοκές της διάσεισης περιλαμβάνουν

Δεύτερο σύνδρομο κρούσης. Η εμπειρία μιας δεύτερης διάσεισης πριν τα σημάδια και τα συμπτώματα μιας πρώτης διάσεισης έχουν επιλυθεί μπορεί να οδηγήσουν σε ταχεία και συνήθως θανατηφόρα διόγκωση του εγκεφάλου.

Μετά από μια διάσειση, τα επίπεδα των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο μεταβάλλονται. Χρειάζεται συνήθως περίπου μια εβδομάδα για να σταθεροποιηθούν ξανά αυτά τα επίπεδα. Ωστόσο, ο χρόνος ανάρρωσης είναι μεταβλητός και είναι σημαντικό για τους αθλητές να μην επιστρέψουν ποτέ στο αθλητισμό, ενώ εξακολουθούν να εμφανίζουν σημεία και συμπτώματα διάσεισης.

Είναι σημαντικό για όποιον έχει τραυματισμό στο κεφάλι να αξιολογηθεί από γιατρό, ακόμα και αν δεν απαιτείται επείγουσα περίθαλψη.

Εάν το παιδί σας έχει υποστεί τραυματισμό στο κεφάλι που σας αφορά, καλέστε αμέσως το γιατρό του παιδιού σας. Ανάλογα με τα σημεία και τα συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την αναζήτηση άμεσης ιατρικής περίθαλψης.

Ακολουθούν μερικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε και να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ιατρικό σας ραντεβού.

Να είστε ενήμεροι για τυχόν περιορισμούς ή οδηγίες προ-διορισμού. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν περιμένετε το ραντεβού σας είναι να ξεκουραστεί ο εγκέφαλός σας σωματικά και διανοητικά. Αποφύγετε τον αθλητισμό ή τις έντονες σωματικές δραστηριότητες και ελαχιστοποιήστε τις δύσκολες, αγχωτικές ή παρατεταμένες διανοητικές εργασίες.

Τη στιγμή που κάνετε το ραντεβού, ρωτήστε ποια βήματα πρέπει να λάβετε εσείς ή το παιδί σας για να ενθαρρύνετε την αποκατάσταση ή να αποφύγετε τον τραυματισμό. Οι ειδικοί συστήνουν οι αθλητές να μην επιστρέψουν στο παιχνίδι μέχρι να αξιολογηθούν ιατρικά.

Για μια διάσειση, μερικές βασικές ερωτήσεις για να ζητήσετε από το γιατρό σας να συμπεριλάβετε

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε προετοιμάσει να ζητήσετε από το γιατρό σας, μην διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Εάν είστε έτοιμοι να απαντήσετε στις ερωτήσεις του γιατρού σας, μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να ξεπεράσετε τα σημεία που θέλετε να μιλήσετε σε βάθος.

Εσείς ή το παιδί σας πρέπει να είστε έτοιμοι να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις σχετικά με τον τραυματισμό και τα σχετικά σημεία και συμπτώματα

Ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο πριν από το ραντεβού σας. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή αθλητικών ή άλλων σωματικών δραστηριοτήτων που αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό σας, όπως παρατεταμένο περπάτημα ή απαιτούν έντονες μυϊκές συσπάσεις, όπως η άρση βαρών.

Επίσης, ελαχιστοποιήστε τις δραστηριότητες που αυξάνουν τα συμπτώματά σας, όπως αυτές που απαιτούν σημαντική προσοχή. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την εργασία στον υπολογιστή, το σχολείο, την παρακολούθηση τηλεόρασης, την αποστολή γραπτών μηνυμάτων ή την αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών.

Εάν έχετε πονοκέφαλο, η ακεταμινοφαίνη (Tylenol, άλλοι) μπορεί να μειώσει τον πόνο. Αποφύγετε να παίρνετε άλλα αναλγητικά όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, άλλοι) αν υποψιάζεστε ότι είχατε μια διάσειση. Είναι πιθανό ότι αυτές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Ένα πλήγμα στο κεφάλι, στον αυχένα ή στο άνω μέρος του σώματος μπορεί να προκαλέσει διάσειση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία ή απώλεια συνείδησης. Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή το παιδί σας είχατε μια διάσειση, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει τα σημεία και τα συμπτώματά σας, θα εξετάσει το ιατρικό σας ιστορικό και θα πραγματοποιήσει μια νευρολογική εξέταση. Τα σημάδια και τα συμπτώματα μιας διάσεισης μπορεί να μην εμφανιστούν μέχρι τις ώρες ή τις ημέρες μετά τον τραυματισμό.

Οι εξετάσεις που μπορεί να κάνει ο γιατρός σας ή οι συνιστώμενες συμπεριφορές

Αφού ο γιατρός σας ζητήσει λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τον τραυματισμό σας, μπορεί να κάνει μια νευρολογική εξέταση. Αυτή η αξιολόγηση περιλαμβάνει τον έλεγχό σας

Ο γιατρός σας μπορεί να διεξάγει διάφορες εξετάσεις για να αξιολογήσει τις ικανότητες σκέψης (γνωστικές) κατά τη διάρκεια μιας νευρολογικής εξέτασης. Η δοκιμή μπορεί να αξιολογήσει διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της δικής σας

Η απεικόνιση του εγκεφάλου μπορεί να συνιστάται για ορισμένα άτομα με συμπτώματα όπως σοβαροί πονοκέφαλοι, επιληπτικές κρίσεις, επαναλαμβανόμενος έμετος ή συμπτώματα που χειροτερεύουν. Η απεικόνιση του εγκεφάλου μπορεί να καθορίσει εάν ο τραυματισμός είναι σοβαρός και έχει προκαλέσει αιμορραγία ή πρήξιμο στο κρανίο σας.

Μια σαρική ηλεκτρονική τομογραφία (CT) είναι η τυπική δοκιμή για την αξιολόγηση του εγκεφάλου αμέσως μετά τον τραυματισμό. Μια αξονική τομογραφία χρησιμοποιεί μια σειρά από ακτίνες Χ για να αποκτήσετε εικόνες σε εγκάρσια τομή του κρανίου και του εγκεφάλου σας.

Η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δείτε την αιμορραγία στον εγκέφαλό σας ή για να διαγνώσετε επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν μετά από μια διάσειση.

Μια μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί ισχυρούς μαγνήτες και ραδιοκύματα για την παραγωγή λεπτομερών εικόνων του εγκεφάλου σας.

Μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτείτε για μια νύχτα για παρατήρηση μετά από διάσειση.

Εάν ο γιατρός σας συμφωνεί ότι μπορεί να παρατηρηθεί στο σπίτι, κάποιος πρέπει να μείνει μαζί σας και να σας ελέγξει για τουλάχιστον 24 ώρες για να διασφαλίσει ότι τα συμπτώματά σας δεν θα επιδεινωθούν. Ο φροντιστής σας μπορεί να χρειαστεί να σας ξυπνήσει τακτικά για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να ξυπνήσετε κανονικά.

Ο υπόλοιπος είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να επιτρέψετε στον εγκέφαλό σας να ανακάμψει από μια διάσειση. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει να ξεκουραστείτε σωματικά και διανοητικά για να ανακάμψετε από μια διάσειση.

Αυτό σημαίνει αποφυγή γενικής σωματικής άσκησης, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού ή οποιωνδήποτε έντονων δραστηριοτήτων, μέχρι να μην έχετε συμπτώματα.

Αυτή η ξεκούραση περιλαμβάνει επίσης δραστηριότητες που απαιτούν σκέψη και πνευματική συγκέντρωση, όπως η αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών, η παρακολούθηση τηλεόρασης, η σχολική εργασία, η ανάγνωση, η γραπτή εργασία ή η χρήση υπολογιστή.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να έχετε συντομεύσει τη σχολική ημέρα ή τις εργάσιμες ημέρες, να κάνετε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή να έχετε μειώσει το φόρτο εργασίας του σχολείου ή τις εργασιακές εργασίες καθώς θα ανακάμψετε από μια διάσειση.

Καθώς τα συμπτώματά σας βελτιώνονται, μπορείτε να προσθέσετε σταδιακά περισσότερες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τη σκέψη, όπως να κάνετε περισσότερα σχολικά ή εργασιακά καθήκοντα ή να αυξήσετε το χρόνο σας στο σχολείο ή στην εργασία.

Για τους πονοκεφάλους, δοκιμάστε να παίρνετε ένα αναλγητικό όπως το acetaminophen (Tylenol, άλλοι). Αποφύγετε άλλα αναλγητικά όπως ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, άλλα) και ασπιρίνη, καθώς υπάρχει η πιθανότητα αυτά τα φάρμακα να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Εάν εσείς ή το παιδί σας υποκινήσατε μια διάσειση ενώ παίζατε ανταγωνιστικά αθλήματα, ρωτήστε το γιατρό σας ή το γιατρό του παιδιού σας όταν είναι ασφαλές να επιστρέψετε στο παιχνίδι. Η επανάληψη του αθλητισμού πολύ σύντομα αυξάνει τον κίνδυνο δεύτερης διάσεισης και διαρκούς, ενδεχομένως θανατηφόρου εγκεφαλικού τραυματισμού.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ορισμένα άτομα που έχουν πολλαπλές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαρκή και ακόμη προοδευτική βλάβη που περιορίζει την ικανότητά τους να λειτουργούν.

Κανείς δεν πρέπει να επιστρέψει για να παίξει ή να ασκήσει έντονη δραστηριότητα ενώ υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα μιας διάσεισης.

Οι ειδικοί συστήνουν ότι οι ενήλικες, τα παιδιά και οι έφηβοι δεν επιστρέφουν στο παιχνίδι την ίδια ημέρα με τον τραυματισμό.

Ορισμένες συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε ή να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο τραυματισμού στο κεφάλι σας περιλαμβάνουν

Φοράτε προστατευτικά εργαλεία κατά τη διάρκεια των αθλημάτων και άλλων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Χρησιμοποιείτε πάντα το κατάλληλο προστατευτικό εργαλείο για κάθε άθλημα που αναλαμβάνετε εσείς ή το παιδί σας. Βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός ταιριάζει σωστά, συντηρείται καλά και φοριέται σωστά. Ακολουθήστε τους κανόνες του παιχνιδιού και εξασκηθείτε στην καλή αθλητική ικανότητα.

Όταν κάνετε ποδηλασία, μοτοσικλέτα, σνόουμπορντ ή συμμετέχετε σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στο κεφάλι, φοράτε προστατευτικό κάλυμμα κεφαλής.

επισκεφθείτε το γιατρό σας