γνωστικές συμπεριφορικές θεραπείες για διαταραχές ύπνου

Τάσεις διαταραχής ύπνου

Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής και οι γνωστικές συμπεριφορικές θεραπείες για προβλήματα ύπνου μπορεί να περιλαμβάνουν

Karen D. ‘ ο σύζυγός της δεν κοιμάται καλά. Κάθε βράδυ, αφού εγκατέστησε στο κρεβάτι, η Karen θα άρχιζε να ροχαλίζει – δυνατά και όλη τη νύχτα. Ο σύζυγός μου είχε διαμαρτυρηθεί για χρόνια για το ροχαλητό μου και χειροτέρευε », λέει η Karen, της Βοστώνης.« Ακόμη και όταν έφυγα με τις φίλες μου, κανείς δεν ήθελε να μοιραστεί μαζί μου ένα δωμάτιο. Ενώ το ροχαλητό του Karen κρατούσε όλους τους ανθρώπους μέσα στην αφάνεια ξύπνιοι, επηρέαζαν και τον ύπνο της. Για όσο καιρό μπορούσε να θυμηθεί, η Βοστώνη περνούσε …

Μέθοδοι όπως η προοδευτική χαλάρωση των μυών (PMR), οι τεχνικές βαθιάς αναπνοής, οι εικόνες και η αυτο-ύπνωση μπορεί να βοηθήσουν ορισμένους ανθρώπους να ξεπεράσουν μια διαταραχή του ύπνου. Το PMR περιλαμβάνει τη βοήθεια του ατόμου για διαδοχική ένταση και χαλάρωση των κύριων μυϊκών ομάδων του σώματος, ενώ επικεντρώνεται σε αντιθέσεις αισθήσεων έντασης και χαλάρωσης.

Η γνωστική θεραπεία βοηθά τα άτομα με αϋπνία να εντοπίζουν και να διορθώνουν ακατάλληλες σκέψεις και πεποιθήσεις που μπορεί να συμβάλλουν στην αϋπνία. Η γνωστική θεραπεία μπορεί να δώσει στους ανθρώπους τη σωστή πληροφόρηση σχετικά με τους κανόνες ύπνου, τις αλλαγές στον ύπνο που σχετίζονται με την ηλικία, τους λογικούς στόχους ύπνου και την επίδραση των νάπων και της άσκησης.

Ο έλεγχος διέγερσης (SC) είναι μια πρακτική στην οποία η κρεβατοκάμαρα προορίζεται για ύπνο και σεξ. Το SC προέρχεται από την ιδέα ότι η αϋπνία μπορεί να προκληθεί από ενώσεις υπνοδωματίων που δεν σχετίζονται με αυτές τις χρήσεις, όπως οι αγχωτικές καταστάσεις ή η παρακολούθηση της τηλεόρασης. Ως εκ τούτου, η κρεβατοκάμαρα πρέπει να είναι αποκλειστικά για ύπνο, φύλο και dressing μόνο.

Η θεραπεία περιορισμού ύπνου (SRT) βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο υπερβολικός χρόνος στο κρεβάτι κάνει τα προβλήματα ύπνου χειρότερα. Το SRT αποτελείται από τον περιορισμό του χρόνου ενός ατόμου στο κρεβάτι μόνο για εκείνη την ώρα που κοιμάται.

Η υγιεινή του ύπνου αναφέρεται στις πρακτικές, τις συνήθειες και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που είναι σημαντικοί για τον ύπνο. Οι τέσσερις γενικές περιοχές που είναι σημαντικές για την υγιεινή ύπνου είναι ο κιρκαδικός ρυθμός (κύκλος 24 ωρών), η γήρανση, οι ψυχολογικοί άγχοι που προκαλούν μίνι αφυπνίσεις (όπου το μυαλό ξυπνά για μερικά δευτερόλεπτα) και η χρήση διεγερτικών.

Χαλαρωτικό τρένο; Γνωστική θεραπείες. Έλεγχος διέγερσης (SC, θεραπεία περιορισμού ύπνου (SRT, υγιεινή ύπνου