ασθένεια χλαμύδια

Τα χλαμύδια (kluh-MID-ee-uh) είναι μια κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (STI). Μπορεί να μην γνωρίζετε ότι έχετε χλαμύδια επειδή πολλοί άνθρωποι δεν αναπτύσσουν ποτέ τα σημάδια ή τα συμπτώματα, όπως ο πόνος των γεννητικών οργάνων και η απόρριψη από τον κόλπο ή το πέος.

Το Chlamydia επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και εμφανίζεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αν και είναι πιο διαδεδομένο στις νέες γυναίκες. Τα χλαμύδια δεν είναι δύσκολο να θεραπευθούν όταν ξέρετε ότι τα έχετε. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ωστόσο, τα χλαμύδια μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Συμπτώματα

Οι μολύνσεις από χλαμύδια σε πρώιμο στάδιο συχνά προκαλούν λίγα ή καθόλου σημεία και συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται σημεία ή συμπτώματα, συνήθως αρχίζουν μία έως τρεις εβδομάδες μετά την έκθεση σε χλαμύδια. Ακόμη και όταν εμφανίζονται σημεία και συμπτώματα, συχνά είναι ήπια και περασμένα, καθιστώντας τα εύκολα να παραβλέπονται.

Επώδυνη ούρηση. Κάτω κοιλιακό άλγος. Κολπική απόρριψη στις γυναίκες. Απαλλαγή από το πέος στους άνδρες. Έντονη σεξουαλική επαφή στις γυναίκες. Αιμορραγία μεταξύ περιόδων και μετά από σεξ στις γυναίκες. Ορχικός πόνος στους άνδρες

Ενδείξεις και συμπτώματα μόλυνσης από χλαμύδια μπορεί να περιλαμβάνουν

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν έχετε αποβολή από τον κόλπο ή το πέος σας ή εάν έχετε πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης. Επίσης, δείτε το γιατρό σας εάν ο σεξουαλικός σας συνεργάτης αποκαλύψει ότι έχει χλαμύδια. Πρέπει να πάρετε ένα αντιβιοτικό ακόμη και αν δεν έχετε συμπτώματα.

Τα χλαμύδια προκαλούνται από βακτήρια και συνηθέστερα διαδίδονται μέσω κολπικού, στοματικού και πρωκτικού σεξ. Είναι επίσης πιθανό για μια μητέρα να εξαπλώσει τα χλαμύδια στο παιδί της κατά την παράδοση, προκαλώντας πνευμονία ή σοβαρή μόλυνση των ματιών στο νεογέννητο.

Ηλικία κάτω των 24 ετών. Πολλαπλών εταίρων σεξ μέσα στο προηγούμενο έτος. Μην χρησιμοποιείτε προφυλακτικό με συνέπεια. Ιστορικό προηγούμενης σεξουαλικά μεταδιδόμενης μόλυνσης

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο χλαμυδίων περιλαμβάνουν

Άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Τα άτομα που έχουν χλαμύδια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επίσης να έχουν άλλα ΣΜΝ – συμπεριλαμβανομένης της γονόρροιας και του HIV, του ιού που προκαλεί το AIDS. Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID). Το PID είναι λοίμωξη των μητρικών και σαλπίγγων που προκαλεί πυελικό πόνο και πυρετό. Οι σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να απαιτούν νοσηλεία για ενδοφλέβια αντιβιοτικά. Το PID μπορεί να βλάψει τους σάλπιγγες, τις ωοθήκες και τη μήτρα, συμπεριλαμβανομένου του τραχήλου. Μόλυνση κοντά στους όρχεις (επιδιδυμίτιδα). Μια λοίμωξη με χλαμύδια μπορεί να φουσκώσει τον σπειροειδή σωλήνα που βρίσκεται δίπλα σε κάθε όρχι (επιδιδυμίδα). Η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει πυρετό, οσφυαλγία και οίδημα. Η μόλυνση από προστάτη. Ο οργανισμός χλαμύδια μπορεί να εξαπλωθεί στον προστάτη ενός ανθρώπου. Η προστατίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ, πυρετό και ρίγη, οδυνηρή ούρηση και πόνο στην κάτω πλάτη. Λοιμώξεις στα νεογνά. Η λοίμωξη από χλαμύδια μπορεί να περάσει από το κανάλι του κόλπου στο παιδί σας κατά την παράδοση, προκαλώντας πνευμονία ή σοβαρή λοίμωξη των ματιών. Αγονία. Οι λοιμώξεις από χλαμύδια – ακόμη και αυτές που δεν προκαλούν σημεία ή συμπτώματα – μπορούν να προκαλέσουν ουλές και παρεμπόδιση στις σάλπιγγες, γεγονός που μπορεί να καταστήσει τις γυναίκες άγονες. Αντιδραστική αρθρίτιδα. Τα άτομα που έχουν χλαμύδια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αντιδραστική αρθρίτιδα, γνωστό και ως σύνδρομο Reiter. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει συνήθως τις αρθρώσεις, τα μάτια και την ουρήθρα – τον σωλήνα που μεταφέρει ούρα από την ουροδόχο κύστη σας έξω από το σώμα σας.

Αιτίες

Τα χλαμύδια μπορούν να συσχετιστούν με

Αν νομίζετε ότι έχετε μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, όπως τα χλαμύδια, κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε τον οικογενειακό γιατρό σας.

Πριν από το ραντεβού σας, ετοιμαστείτε να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις

Μπορεί επίσης να θέλετε να προετοιμάσετε μια λίστα ερωτήσεων για να ρωτήσετε το γιατρό σας. Δείγματα ερωτήσεων περιλαμβάνουν

Παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να ζητήσει ο γιατρός σας, συμπεριλάβετε

Παράγοντες κινδύνου

Λόγω της πιθανότητας εμφάνισης άλλων προβλημάτων υγείας, εάν συμβουλευτείτε τα χλαμύδια, ρωτήστε το γιατρό σας πόσο συχνά θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για την ανίχνευση χλαμύδια εάν είστε σε κίνδυνο. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν εξέταση για χλαμύδια για

Πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματά σας; Μήπως κάτι τους κάνει καλύτερα ή χειρότερα; Ποια φάρμακα και συμπληρώματα παίρνετε τακτικά;

Επιπλοκές

Ο έλεγχος και η διάγνωση των χλαμυδίων είναι σχετικά απλή. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν

Πρέπει να εξεταστεί για άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις; Πρέπει ο / η σύντροφός μου να εξεταστεί ή να θεραπευθεί για λοίμωξη από χλαμύδια; Πρέπει να απέχω από τη σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της θεραπείας; Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω ;; Πώς μπορώ να αποτρέψω τη μόλυνση από χλαμύδια στο μέλλον;

Ένα μάκτρο. Για τις γυναίκες, ο γιατρός σας παίρνει ένα στέλεχος αποβολής από τον τράχηλό σας για καλλιέργεια ή εξέταση αντιγόνου για τα χλαμύδια. Αυτό μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια μιας ρουτίνας δοκιμασίας Pap. Ορισμένες γυναίκες προτιμούν να κολλήσουν τους ίδιους τους κόλπους τους, πράγμα που έχει αποδειχθεί ότι είναι τόσο διαγνωστικό όσο και οι λαμβανόμενοι από το γιατρό.

Έχετε ένα νέο σεξουαλικό σύντροφο ή πολλούς εταίρους; Χρησιμοποιείτε τα προφυλακτικά με συνέπεια; Έχετε πυελικό πόνο; Έχετε πόνο κατά την ούρηση; Έχετε πληγές ή ασυνήθιστη απόρριψη;

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Για τους άνδρες, ο γιατρός σας εισάγει ένα λεπτό στυλεό στο τέλος του πέους σας για να πάρει ένα δείγμα από την ουρήθρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να βάψει τον πρωκτό.

Εάν έχετε υποβληθεί σε θεραπεία για μια αρχική μόλυνση με χλαμύδια, θα πρέπει να επανεξετάσετε σε περίπου τρεις μήνες.

Σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ηλικίας 25 ετών ή νεότερων. Ο ρυθμός της μόλυνσης από χλαμύδια είναι υψηλότερος σε αυτή την ομάδα, επομένως συνιστάται ετήσιος έλεγχος διαλογής. Ακόμη και αν έχετε δοκιμαστεί κατά το παρελθόν έτος, δοκιμάστε όταν έχετε έναν νέο σεξουαλικό σύντροφο. Εγκυος γυναικα. Θα πρέπει να δοκιμάσετε για χλαμύδια κατά τη διάρκεια της πρώτης προγεννητικής εξέτασης. Αν έχετε υψηλό κίνδυνο λοίμωξης – από την αλλαγή σεξουαλικών συντρόφων ή από την πιθανή λοίμωξη του τακτικού συντρόφου σας – δοκιμάστε ξανά αργότερα στην εγκυμοσύνη σας. Γυναίκες και άνδρες σε υψηλό κίνδυνο. Εξετάστε τη συχνή εξέταση με χλαμύδια αν έχετε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους, αν δεν χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ ή αν είστε άντρας που έχει σεξουαλική επαφή με άνδρες. Άλλοι δείκτες υψηλού κινδύνου είναι η τρέχουσα λοίμωξη με άλλη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη και πιθανή έκθεση σε ΣΜΝ μέσω μολυσμένου εταίρου.

Σε μια δοκιμασία Pap, ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ένα κολπικό speculum για να κρατήσει τους κολπικούς τοίχους σας. Στη συνέχεια, συλλέγει ένα δείγμα κυττάρων από τον τράχηλό σας χρησιμοποιώντας ένα μικρό πινέλο σε σχήμα κώνου – ή ένα βαμβακερό μανδύα – και μια μικροσκοπική πλαστική σπάτουλα (1 και 2). Ο γιατρός σας στη συνέχεια κηλιδώνει τα κύτταρα σε γυάλινη ολίσθηση (3) ή τα τοποθετεί σε μια φιάλη που περιέχει ένα διάλυμα για τη διατήρηση των κυττάρων για εξέταση υπό μικροσκόπιο.

Ένα μάκτρο. Για τις γυναίκες, ο γιατρός σας παίρνει ένα στέλεχος αποβολής από τον τράχηλό σας για καλλιέργεια ή εξέταση αντιγόνου για τα χλαμύδια. Αυτό μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια μιας ρουτίνας δοκιμασίας Pap. Ορισμένες γυναίκες προτιμούν να κολλήσουν τους ίδιους τους κόλπους τους, πράγμα που έχει αποδειχθεί ότι είναι τόσο διαγνωστικό όσο και οι λοσιόν που λαμβάνονται από γιατρό. Για τους άνδρες, ο γιατρός σας εισάγει ένα λεπτό στυλεό στο τέλος του πέους σας για να πάρει ένα δείγμα από την ουρήθρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να βάψει τον πρωκτό. Ένα τεστ ούρων. Ένα δείγμα ούρων που αναλύεται στο εργαστήριο μπορεί να υποδεικνύει την παρουσία αυτής της λοίμωξης.

Τα χλαμύδια αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Μπορεί να λάβετε μια εφάπαξ δόση ή μπορεί να χρειαστεί να πάρετε το φάρμακο καθημερινά ή πολλές φορές την ημέρα για πέντε έως 10 ημέρες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη επιλυθεί εντός μιας έως δύο εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να απέχετε από το σεξ. Ο σεξουαλικός σας συνεργάτης ή οι συνάδελφοί σας χρειάζονται θεραπεία ακόμη και αν δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα. Διαφορετικά, η λοίμωξη μπορεί να μεταφερθεί εμπρός και πίσω μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων.

Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά. Χρησιμοποιήστε ένα προφυλακτικό από ανδρικό λάτεξ ή ένα θηλυκό προφυλακτικό πολυουρεθάνης κατά τη διάρκεια κάθε σεξουαλικής επαφής. Τα προφυλακτικά που χρησιμοποιούνται σωστά κατά τη διάρκεια κάθε σεξουαλικής συνάντησης μειώνουν, αλλά δεν εξαλείφουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών σας εταίρων. Η ύπαρξη πολλαπλών σεξουαλικών εταίρων σας ενέχει υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από χλαμύδια και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Αποκτήστε κανονικές προβολές. Εάν είστε σεξουαλικά ενεργός, ιδιαίτερα εάν έχετε πολλούς συνεργάτες, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με το πόσο συχνά θα πρέπει να εξετάζετε για χλαμύδια και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Αποφύγετε το ξεφλούδισμα. Οι γυναίκες δεν πρέπει να κάνουν ντους επειδή μειώνουν τον αριθμό των καλών βακτηρίων που υπάρχουν στον κόλπο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Δοκιμές και διάγνωση

Έχοντας χλαμύδια ή έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για αυτό στο παρελθόν δεν παρέχει ανοσία έναντι επαναμόλυνσης στο μέλλον.

Ο ασφαλέστερος τρόπος πρόληψης της μόλυνσης από χλαμύδια είναι η αποχή από τις σεξουαλικές δραστηριότητες. Κάτι τέτοιο, μπορείτε

Θεραπείες και φάρμακα

),

Πρόληψη